Archiv pro měsíc: Září 2012

Definitivně poslední odvoz hlíny

Tento týden jsme začali finálně rovnat zahradu a odvezli poslední auta hlíny. Naštěstí se opět zadařilo zbavit se zeminy zadarmo, protože jsme ji udali sousedovi o 100 metrů vedle, který řeší opačný problém – potřebuje udělat okolo domu navážku.

Jak už jsem několikrát psal, odvoz hlíny nám způsobil nečekaný a pořádně veliký zářez do rozpočtu. Původní odhady, že se nebude snad muset odvážet nic, vzaly krutě za své po pár dnech prací. Celkově jsme odvozili hodně přes 100 Tater a jen díky tomu, že většiny jsme se zbavili zadarmo tak, že si ji vzal někdo, kdo ji potřeboval, je finální účet za zbavení se zeminy někde v ceně ojeté Fabie a ne v ceně Fabie nové v nadstandardní výbavě.

Výši účtu za odvoz zeminy trochu tlumí snad jen to, že zatím každý, kdo na domě něco dělal, mi sám od sebe řekl, že máme nejkrásnější pozemek v okolí :)

Zkušenosti s odvozem hlíny se dají shrnout do několika málo bodů:

  • dopředu si shánějte lidi, kteří zeminu potřebují a vezmou si ji zdarma
  • pro odvoz hlíny objednávejte co největší auto, cena neroste přímo úměrně a 2x větší auto nestojí 2x více peněz a ani jeho vysypání na skládku není 2x dražší
  • mějte záložní řešení v podobě skládky zeminy, čím blíže, tím lépe
  • pamatujte na to, že na finální úpravy okolí domu padne spousta hlíny a nebylo by asi nic horšího, než pracně odvedenou zeminu kupovat zpět, protože vám chybí :)

Odškrtáváme si: voda, elektřina, centrální vysavač

Tento týden se stavba opět výrazně pohnula. Řemesla na sebe zatím perfektně navazují a každý den se udělá něco nového.

Jako první nastoupili v pondělí instalatéři a udělali rozvod vody v celém domě. Ve dvou lidech si dali asi 15 hodinovou šichtu a za jeden den tak měli hotovo. Většina řemesel jezdí s okolí Jindřichova Hradce, kde sídlí Celet, takže pokud nechtějí hledat nocleh v místě, snaží se vše stihnout za jeden den.

S vodou nebyl žádný problém, jen jsme nějaký čas nemohli najít druhý odpad a už jsme byli rozhodnuti svést odpady k jednomu, o kterém jsme si mysleli, že je ve sklepě jediný, ale nakonec se našel ještě jeden, na daleko lepším místě :) Je zvláštní, jak člověk rychle zapomene, jak prázdná základová deska vypadala a kde jsou jaké přípojky.

Voda a vysavač
Voda a vysavač

V úterý jsme zahrabávali jímku na dešťovku, což představovalo vybagrovat díru 4 x 2 metry a 2 metry hlubokou. Její dno se vysypalo pískem, bagr do ní spustil jímku a ta se celá obsypala pískem. V pátek přijela ještě jedna fůra písku a celý zásyp jsem dokončil. Teď se okolo jímky hodí pár lžic zeminy a jímka je připravena k napojení.

Jímka - hotovo
Jímka - hotovo

Ve čtvrtek nastoupili elektrikáři a v pátek po obědě byl hotov rozvod elektřiny. Sám jsem moc zvědav, na co jsme zapomněli nebo co by bylo lepší řešit jinak. Je strašně těžké si představit kam dát jaký vypínač, co čím ovládat a kam dát kolik zásuvek, když v domě nebydlíte a nevíte, co běžný provoz potřebuje. Ale základ jsme snad udělali dobře a na nic klíčového nezapomněli.

Hlavní rozvaděč
Hlavní rozvaděč

V pátek přijel montér od Beamu a namontoval potrubí pro centrální vysavač.

Trubka centrálního vysavače
Trubka centrálního vysavače

Mezi tím vším už několik dní pobíhají sádrokartonáři a připravují podhledy i stěny na to, až se zaklopí a bude se moci pokračovat litím podlah.

Na příští týden je v plánu ještě montáž alarmu a zmíněné sádrokartonářské práce. Taky se budou muset nahodit omítky ve spodním zděném patře.

Více fotek je v galerii.

Střecha na klíč – spolehlivé řešení za dobrou cenu

Když stavíte dům, dříve či později narazíte na volbu střechy, resp. firmy, která vám kvalitní a funkční střechu udělá. Této volbě se vyhnete pouze v tom případě, že máte celý dům na klíč od jedné firmy, ale i při takovém řešení není od věci vědět o alternativních možnostech třeba už jen proto, abyste si dokázali srovnat cenu různých řešení.

Pokračování textu Střecha na klíč – spolehlivé řešení za dobrou cenu

Dům je pod střechou i pod zámkem

Odskočili jsme si na týdenní dovolenou a během ní stavba poskočila mílovými kroky. Týden od počátku montáže měl dům osazená okna a dveře a šel zamknout. A to v tom týdnu byly i nějaké prostoje, kdyby to byl závod, je dům po zámkem za tři dny :).

O tomto víkendu se začala dělat střecha, takže předpovídané středeční deště by snad nemusely napáchat velké škody. Střecha samozřejmě není finální, ale fólie už na ní leží, takže proudem by dovnitř voda téct neměla.

Dnes se celý den dělala voda, která by měla být bez problémů až na jeden malý s odpadem ve sklepě, který by se býval byl hodil trochu jinde, ale po bitvě je každý generál, že. Instalatéři briskně vymysleli náhradní řešení a musím to zaklepat, zatím si všechna řemesla se vším poradila bez problémů. Neslyšel jsem žádně „to nejde“ nebo „to máte blbě, my s tím nehneme“. Všichni jsou zatím příjemní a nic není problém. Jako už několikrát musím říct: „snad to vydrží“.

Ve čtvrtek nastupují elektrikáři a sádrokartonáři začínají připravovat sádrokartony. Koncem týdne se budou dělat i rozvody pro alarm.

O víkendu jsme také úspěšně vybrali barvu dřevěného obložení domu, podezdívky a fasády – snad se nebudeme proklínat, až to bude na domě, protože podle vzorníků to sice vypadá hezky, ale realita může být na hony vzdálená.

Začíná to být docela hektické, práce na sebe navazují takřka na den, takže pořád je co dělat a už se těším, až to v listopadu skončí předáním domu.

Do galerie přibyly nějaké fotky.

Stavba střechy
Stavba střechy

Začala stavba domu od firmy Celet

Dnes nastal den D – ráno najel na stavbu kamion z Celetu a po obědě měl dům hotové veškeré obvodové stěny a příčky. I když jsem věděl, že stavba dřevostavby je neskutečně rychlá, tak na vlastní oči je to ještě o něco rychlejší. V podstatě se za nějakých šest hodin postavilo objemově stejně, jako jsem stavěli minulé tři měsíce do země (samozřejmě se to srovnávat nedá, ale fascinující to je).

Celý dům je obrovská stavebnice a kromě toho, že lidé jsou menší než jednotlivé kostičky, se to moc neliší od stavění z lega. Jednotlivé díly do sebe zapadají, lepí se k sobě pěnou a samozřejmě se pak šroubují jak k sobě, tak do základové desky.

V první fázi se dělaly obvodové stěny a příčky, což bylo přesně to to, co se vešlo na jeden kamion. Jeřáb dorazil okolo osmé hodiny, minimálně třičtvrtě hodiny hledal vhodnou pozici, aby dosáhl co nejdál na staveniště a pak už to jelo. Z kamionu se zvedal jeden díl za druhým a okolo půl třetí bylo hotovo a jeřáb mohl odjet. Z celého obrysu domu chybí kousek zadní stěny a to zřejmě proto, že se prostě na kamion nevešel. Druhý kamion s krovem dorazí v pátek, takže na víkend bude dům skoro pod střechou a až se příští týden nandají okna a dveře, tak i pod zámkem. Prostě neuvěřitelné.

Parta montéru z Celetu fungovala jako dobře namazaný stroj, který dirigoval jejich šéf stylem, který se zalíbil i stavebnímu dozoru, což je určitě dobré znamení. Podle jeho vyjádření to má pevně v rukou a práce odsýpá. Zatím se tedy zdá, že po skvělé spolupráci a skvělých lidech ze Smestavu to s Celetem pokračuje také dobře. Doufejme, že to tak vydrží až do předání domu.

A protože o neuvěřitelné rychlosti výstavby vypoví obrázky více než tisíce slov, tak tady je nová fotogalerie výstavby horní stavby.

Přípojky, jímka a počasí

Tento týden dodělal Smestav přípojky kanalizace, vody a elektřiny a prostor před domem se tak začal pomalu blížit finálnímu stavu (i když má do něj ještě pořádně daleko).

V pátek jsme měli usazovat jímku na dešťovku, ale čáru přes rozpočet nám udělalo počasí podobné tomu, které nám v červenci ve sklepě zařídilo bazén. Přes noc se stavba proměnila v bažinu a tak jsem musel odvolávat náklaďák a přesměrovávat dopravu jímky do Smestavu, protože na stavbě bychom ji neměli kam dát. Když jsem pak byl na stavbě osobně, bylo mi jasné, že pokud by bagr vjel na zahradu, už by ho z ní asi nikdo nevyndal.

Plány jsou od toho, aby se měnily, takže jímka a hrubé srovnání okolního terénu se bude muset udělat někdy později. Příští týden to pravděpodobně nepůjde, protože v úterý nastane den D a Celet začne montovat dům. Podle aktuálního harmonogramu bude hotovo 11. listopadu, což je o měsíc dříve, než máme ve smlouvě, takže jestli to klapne, budou Vánoce v pohodě v novém.

Když už jsem nakousl tu jímku, tak nakonec jsem vybral pětikubíkovou sklolaminátovou od firmy Mirosep (jak na výpočet velikosti jímky). Mají teď akci se slevou 20 %, takže jímka vyšla na 22 230 Kč vč. DPH, což je nejlepší cena, jakou jsem našel. Na jímku je záruka 10 let a dostal jsem k ní i certifikát a Osvědčení o vodotěsnosti – prý pro místní úřad.

Příští zápisek ze stavby už bude obsahovat foto domu, protože v úterý to vypukne.

Pohled z ulice
Pohled z ulice

Co se dělo v srpnu

Třetí měsíc prací na stavbě jsme zahájili výběrem podlah do interiéru a vypadá to, že prakticky v celém domě bude vinylová podlaha. Našimi finalistami byly vinyl a krytina Novilon.

Pro čtenáře blogu, kteří na něj přistupují z mobilních zařízení jsem zprovoznil verzi pro mobily.

Protože smlouva s bankou nám ukládá povinnost zapsat rozestavěnou stavbu do katastru, zapsali jsme ji. Příjemným překvapením bylo, že za tento úkon se nic neplatí.

I v srpnu došlo na téma financí a podívali jsme se na to, jak ušetřit při stavbě domu s poptávkovými servery. Konkrétně jsme vyzkoušeli poptat na aaapoptavka.cz interiérové dveře a garážová vrata.

Vylily se obě desky, spojily se v jeden celek a my mohli zahlásit, že spodní stavba je prakticky hotová.

Protože se blíží termín montáže domu, vydali jsme se ho zkontrolovat přímo do Celetu do Nové Včelnice. Nejsilnějším vjemem z návštěvy výroby byla krásná vůně dřeva.

Protože už se pomalu, ale jistě blíží zařizování vnitřku domu, podívali jsme se také do IKEA na to, co se skrývá pod značkami Nutid a Framtid. Už víme, že ve skutečnosti jde o značky Whirpool a Elektrolux.

V posledním srpnovém článku jsme se podívali na to, jak spočítat velikost jímky na dešťovou vodu.

V září už budu psát obrazně řečeno z nového domu :)