Co se v IKEA skrývá pod značkami Nutid a Framtid

I když dům ještě nestojí, tak od září to půjde strašně rychle, takže je nejvyšší čas zabývat se vybavením domu. A důležitým místem každého domu je zcela jistě kuchyň.

Jednou z variant vybavení kuchyně je i IKEA. Ať si říká kdo chce, co chce, podle mě je poměr cena/výkon u kuchyní IKEA velmi dobrý. Co vás ale při výběru kuchyně v IKEA pravděpodobně zarazí, jsou podivné značky spotřebičů. Co to je trouba Framtid, že?

Jenže IKEA vyrábí nábytek a do elektra nefušuje – výrobu spotřebičů outsorcuje u výrobců, jejichž značky už budete určitě znát:

  • Nutid je ve skutečnosti Whirpool
  • Framtid je ve skutečnosti Elektrolux

Informace o tom, že je Nutid WhirpoolFramtid Elektrolux není nijak tajná, když se zeptáte, prodavač vám  to potvrdí. Alespoň mně to prozradil bez problémů. Na můj dotaz, zda najdu úplně stejnou troubu v obchodě pod značkou Elektrolux, mi prodavač odpověděl, že ano, ale rozhodně ne za tuto cenu. Tuhle informaci bych bral s rezervou, může platit to, že IKEA vydělává na nábytku a ne na spotřebičích a proto je prodává levněji, ale i to, že jde o „ošizené“ výrobky, které nedosahují parametrů těch, které se prodávají pod mateřskou značkou. Jaká je skutečnost by musel říct někdo, kdo tyto brandované spotřebiče má, já s nimi zkušenost nemám.

Kromě trub a mikrovlnek jsem ještě zjistil, že většina ledniček jsou ve skutečnosti značky Whirpool a myčky jsou spíše Elektrolux. Vypadá to, že Whirpool a Elektrolux jsou dvorními dodavatel IKEA, na jiné značky jsem u kuchyňských spotřebičích nenarazil.

Pokud tedy plánujete koupit kuchyň IKEA a zajímají vás i spotřebiče, klidně se prodavače zeptejte, měl by vám bez problémů říct, jaký je skutečný výrobce spotřebičů skrývajících se pod podivnými švédskými slovy.

3 komentáře u „Co se v IKEA skrývá pod značkami Nutid a Framtid

  1. Na spotřebiče z IKEA, stejně jako celou kuchyň od nich, si po čtyřech letech užívání zatím nemohu stěžovat. Děkuji za zajímavý článek, o outsourcingu jsem věděl, ale netušil jsem, že mají řady takto odlišeny podle výrobců.

  2. O těch spotřebičích to je pravda, koupila jsem v Ikei myčku v rámci nákupu kuchyňské linky, ten nejdražší model, a lituji toho po dnešní den, nádobí ale i talíře !!! musím často přemývat, vesměs je veškeré nádobí málo usušené, v horním koši na příbory není po umytí suché nic !!! Absolutně se nedá srovnat s myčkou Bosch, kterou jsem měla před tím 12 let, a lituji, že jsem koupila tenhle šunt v Ikea….

  3. Tolik to „ošizené“ rozhodně nebude, neboť v dtestu se třeba lednice umistují na předních příčkách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *