Zkoušíme živý plot z bambusu

Sousední pozemek se sledem různých událostí proměnil ze zarostlého křoví v louku, takže nám mohou hned za plotem chodit lidé. Bylo potřeba vyřešit odstínění.

Přímo k plotu jsem hned zasadil osvědčený sibiřský jilm (přečtěte si reálné zkušenosti), ale protože při suchu posledních let ani ten neroste úplně raketově, rozhodli jsme se plot zdvojit a jedno odpočinkové místo na zahradě odstínit ještě bambusem.

Bambus jako živý plot?

Stejně jako většina lidí jsem i já vždy považoval za ideální rostlinu do živého plotu túji a následně jsem objevil listnaté keře jako je např. už zmiňovaný sibiřský jilm nebo habr. Bambus jsem znal maximálně v podobě starých hůlek na lyže :)

O tom, že i v našich končinách se bambusu daří a lze ho použít mimo jiné i na živý plot mě přesvědčil bývalý kolega, který se do bambusu „zbláznil“, založil web bambusar.cz a stal se nejen propagátorem, ale i prodejcem nejrůznějších bambusů. Vždy, když mi od Martina přišel do e-mailu jeho newsletter, říkal jsem si, že bambus musíme zkusit. No a trvalo to asi jen dva roky a letos jsme se konečně rozhodli, že jdeme do bambusu.

Velkou výhodou nákupu bambusů u Martina je to, že vám poradí. Nemusíte být žádný Mičurin. Stačí, když popíšete situaci na zahradě, co od bambusů očekáváte a Martin vám doporučí správný druh. U nás to vyšlo na odrůdu Fargesia Rufa.

Slovo dalo slovo a v půlce dubna 2019 jsem si od Martina vezl domů pět květináčů s bambusy, hnojivo na dva roky a návod na pěstování.

Sázení živého plotu z bambusů

Zasazení bambusů se nijak neliší od běžného sázení keřů či stromků. Vykopal jsem jámy o něco větší než květináče, na dno dal dle instrukcí jednu tabletu hnojiva, posadil na ni bambus a zasypal ho zahradní hlínou z OBI. Těsně pod povrch se pak dávají ještě čtyři tablety hnojiva do čtverce. Podle návodu tablety vyživují bambus dva roky, pak je třeba dát nové.

Bambusy jsem sázel cca 70 cm od sebe, což je zlatá střední cesta – pro rychlý hustý plot se doporučuje 50 cm a jako max. se udává 1 metr.

Bambusy mají rády vlhko, takže je potřeba je pořádně zalít a zakrýt mulčovací kůrou. Nedoporučují se žádné kamínky, protože by stébla mohla mít problém se přes ně prodrat ven.

Výsledek mého snažení vidíte na přiložené fotogalerii. Fotky budu postupně přidávat, aby bylo vidět, jak nám bambusy rostou. Pokud vás článek zaujal a nechcete čekat, až nám bambusy povyrostou a dodám další fotky, mrkněte na živý plot z bambusu na fotkách u Martina na Bambusáři.

UPDATE 11. 10. 2019: Celé léto jsem si říkal, že to moc neroste, ale když se podíváte na fotky po půl roce, je vidět, jak to klame. Příští rok doufám bambusy vyrazí do výšky :)

3 komentáře u „Zkoušíme živý plot z bambusu

  1. zdravím. zajímala by mě aktuální fotka. já rufu a nitidu vysadila začátkem května. Více sazenic, z nichž některé byly mrňavé. A zatím žádný rychlý růst nepozoruji. Na jinou část zahrady se chystám sadit jilm sibiřský. :)

    1. Po čtyřech měsících nic moc neuvidíte :) Já to zase vyfotím na podzim před zazimováním. Letos na jaře vyrazila stébla až někam k 1,5 m a hezky obrostla.

      1. Ahoj Tomáši, byla by prosím aktuální fotka bambusového živého plotu? Jak jste s plotem spokojený?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *