Patka

Základy pro pergolu

Jak už jsem zmiňoval dříve, výstavba pergoly je asi největší letošní úkol. A o víkendu jsme ho začali plnit.

Materiál a cena

Oproti původnímu plánu jsem pro základ nakonec nepoužil zemní vruty, ale klasické patky na zabetonování. Myslel jsem si, že cenový rozdíl po započtení materiálu a práce s tím nebude tak veliký, ale když jsem to znovu propočítal, ukázalo se, že vruty by vyšly asi na 4690 Kč (7 x 670 Kč) a patky přišly na 1000 Kč (ceníková cena 1400 Kč, ale sehnal jsem je levněji díky známosti).

Samozřejmě je třeba přičíst beton, který u zemních vrutů odpadá a můj čas. Betonu jsem spotřeboval 2,5 pytle (25 kg jeden) celkem za 137,5 Kč. Čas nebyl tak hrozný, kopal jsem poměrně malé díry na šířku rýče a vzhledem k tomu, že s vruty bych dělal poprvé v životě, nebylo by to asi časově o moc jednodušší.

Zatím jsme tedy v nákladech na pergolu na částce 1 137,50 Kč.

Osazení patek

Na osazení patky není nic světoborného, nejtěžší je udržet vše ve vodováze a ve správných vzdálenostech od sebe. Tady platí více než jinde ono známé, dvakrát měř a jednou řež (betonuj), protože se špatně zabetonovanou patkou už se toho moc nenadělá.

Na dno díry jsem dal vždy kus cihly, aby patka stála na něm a nemohla po zatížení klesat. Patku jsem pak srovnal do vodováhy a cihlami různě vypodložil a zapřel tak, aby se nemohla hnout. Po závěrečném kontrolním přeměření už stačí zalít betonem a je to.

Příště přijde na řadu to zajímavější – stavba vlastní pergoly.

3 komentáře u „Základy pro pergolu

  1. Chci se dotázat, jak hluboké jste kopal díry pro zabetonování patek. Zda až do nezámrzné hloubky 80cm a při poměrně malém průměru díry (zdá se z přiložených fotografií) jakým nástrojem. Je skutečně ta nezámrzná hloubka v případě patek pro pergolu nutná ? Děkuji za info.

    1. Určitě jsem je nekopal do 80 cm, podle mě to v tomto případě potřeba není. Byly hluboké tak 40 cm, tolik, kolik povolí manipulace s rýčem v díře o jeho šířce. Po šesti letech je pergola úplně v pohodě, takž jsem to asi udělal dobře :)

    2. Budu dělat na jaře. Mám domluvený ruční vrták na tyto díry. Používá se např. při stavbě plotu. Rychlejší, přesnější. Na tyto plýtké díry ideální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *