Výroba dětského pískoviště

Vlastní pískoviště na zahradě je s malými dětmi prakticky nutnost. V určitém věku asi nenajdete lepší místo pro „uložení“ dětí a získání chvilky odpočinku pro sebe :) Postavit kvalitní a přitom levné pískoviště není žádný problém.

V nabídce hobymarketů i internetových obchodů najdete spousta pískovišť, ale většinou jsou to spíše parodie na pískoviště za přemrštěné ceny. Nebo si snad myslíte, že si vaše děti nějak skvěle vyhrají v pískovišti 80×80 cm s prkýnek, která se rozpadnou při první větší zátěži?

Pískoviště, co něco vydrží

Zahradní architektka nám vymyslela šikovné umístění, takže stačilo už jen pískoviště postavit. Rozhodl jsem se udělat pořádné pískoviště, které něco vydrží a bude stát pár korun. Ideální se mi zdálo použít ztracené bednění, ze kterého jsem už vyrobil lecos. Nakoupil jsem tedy 12 ks ztraceného bednění v tloušťce 15 cm a na rovném povrchu pro budoucí pískoviště z něj složil ohrádku 4×2 cihly, což je vnitřní velikost pískoviště 1,7×1 m (cihla má rozměr 50x15x25 cm – délka, tloušťka, výška).

Do prázdného prostoru každé cihly jsem zatloukl armovací železo dlouhé cca 0,5 metru, takže okolo 25 cm šlo do země a železo končilo zároveň s horní hranou cihly. Po vylití betonem zmizelo v něm v bednění. Železo má jen tu funkci, že zamezí pohybu výsledné stavby po podkladu a celkově konstrukci zpevní.

Dále jsem železem spojil všechny cihly k sobě, protože cihly nejsou nijak jinak provázané, když máme jen jednu řadu. Železo stačí ohnout do U a nasunout na dvě sousedící cihly. V rozích je třeba si vypomoci flexou a udělat pro železo žlábek, aby po vylití betonem nikde nekoukalo a bylo schované v něm.

Dokončovací práce

Z hotového pískoviště jsem vykopal ještě několik cm hlíny, aby bylo hlubší. Jak hluboké pískoviště uděláte je vaše věc, ale myslím, že cca 25-30 cm písku bohatě stačí. Samozřejmě, že pískoviště nechcete naplnit až po okraj pískem.

Kvůli dešti jsem dal na dno vrstvu štěrku, aby voda při velkých deštích nestála přímo v písku. Na štěrk jsme položili textílii proti prorůstání plevele, která zde ale slouží hlavně pro oddělení písku od štěrku.

Pak už stačí jen pískoviště naplnit pískem a hotovo. Pro lepší pocit a vzhled můžete šedý beton ztraceného bednění natřít nějakou veselejší barvou na beton.

Na horní hranu betonového pískoviště budeme ještě dávat dřevěná prkna, která zbyla z terasy, protože holý beton nevypadá úplně hezky a není ani moc bezpečný při případných pádech na něj.

Cena betonového pískoviště

  1. ztracené bednění 12×26 Kč = 312 Kč
  2. armovací železo cca 100 Kč (levné zbytky u Kondora)
  3. beton cca 250 Kč, když koupíte beton v pytlích, když si ho budete míchat z písku a cementu, bude to méně
  4. písek 250 Kč za 0,5 m3
  5. barva 160 Kč
  6. štěrk + textílie drobné desetikoruny (šlo o zbytky)

Celková cena je tudíž někde okolo 1100 Kč včetně písku. Cena pískovišť zmíněných na začátku článku je na podobných cenách bez písku a s naším pískovištěm se to podle mě nedá srovnat :)

1 komentář u „Výroba dětského pískoviště

  1. Dobrý den,vaše pískoviště se mi moc líbí,určitě jdu do toho.
    Děkuji za inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *