Jak na alternativní financování stavby domu

Dnes to nebude přímo na téma stavby domu, ale zamyslím se nad alternativním způsobem financování.

Možná už jste slyšeli o kryptoměnách a hlavně o Bitcoinu a jeho zázračných ziscích. Pokud byste čitě teoreticky koupili bitcoiny v roce 2012 po 5 dolarech, což byla skoro celý rok běžná cena, stačilo by vám dnes na stavbu solidního domu za 5 miliónů pouhých 15 bitcoinů, tj. dům byste postavili za 75 dolarů. V době psaní článku je totiž cena jednoho Bitcoinu cca 350 000 Kč!

Samozřejmě, že se z toho nedá odvozovat, že za dalších 5 let bude opět v tisícinásobcích, asi nebude. Ale je tu poměrně solidní šance, že Bitcoin půjde dlouhodobě stále nahoru a může za 5 let  stát třeba milion korun nebo milion dolarů. Nutno ale v rámci objektivity dodat, že může být i zpět na 5 dolarech, i když je to podle mě dost nepravděpodobné.

Jak spořit na bydlení do Bitcoinu

Pokud bych se chystal stavět dům za pět let a zatím na něj spořil například ve formě stavebního spoření, určitě bych nějakou malou část místo do stavebka začal dávat do Bitcoinu nebo jiné kryptoměny. Klidně třeba 500 Kč měsíčně a hezky pravidelně. Pravidelné investování vás ochrání před výkyvy kurzu a cena se dlouhodobě stabilizuje na průměru. Nepočítal bych s tím, že za 5 let budu mít stonásobek, ale počítal bych v klidu s tím, že budu mít rozhodně více, než 2 % na stavebním spoření.

Bitcoin a kryptoměny obecně jsou něco, co má šanci změnit svět podobně, jako ho změnil internet za posledních 20 let. A pořád jsme na začátku. Podle mě je více než chytré být u toho.

Pomalu a opatrně

Investovat pomalu a opatrně do bitcoinu není nic složitého a rozhodně k tomu nemusíte kupovat celý Bitcoin za statisíce. Bitcoin je dělitelný na osm desetinných míst a koupit tak lze i jeho zlomek třeba za 100 Kč. Stačí si založit účet  na burze, poslat tam koruny a dvěma kliky je převést na bitcoiny.

Ale pozor, vždy investujte jen takovou částku, kterou můžete oželet, když se něco nepovede. Rozhodně nevyberte všechny naspořené peníze a nekupte za ně Bitcoin! To udělá jen šílenec nebo hráč milující adrenalin.

Pokud vás téma kryptoměn zajímá a chcete se o nich dozvědět srozumitelně více, zkuste 5 denní online kurz zdarma.

Schválně se k tomuto článku za pět let vrátím a podívám se, jak to dopadlo :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *