Vybíráte okna? Zvolte plastová

Také stavíte dům? Nebo o tom přemýšlíte? Já jsem se rozhodl postavit si dům svépomocí. Sice to jde trochu pomaleji, než kdybych si jej nechal postavit na klíč, a taky netvrdím, že všechno zvládnu hned napoprvé, o to větší ale mám radost z výsledku, když se dílo nakonec podaří. Při výběru plastových oken jsem však šlápnout vedle nechtěl, přece jen – je to větší investice a hlavně na dlouhou dobu. Objednal jsem okna přes internet a namontoval sám.

Proč plastová okna?

Našel jsem firmu, která nabízí nejlepší poměr kvality a ceny. Jejich kvalitní plastová okna mají životnost v řádu desítek let a poskytují dvouletou záruku s bezplatným servisem. I po záruce se na ně můžu obrátit. Líbí se mi moderní vzhled oken, které se do mé novostavby dokonale hodí. Z oken a dveří se dají sestavovat různé sestavy díky stejné hloubce profilu a navíc jsem si mohl sám zvolit konečný tvar oken. V případě dvoukřídlých jsem se totiž nemusel omezovat na klasický tvar – dvě křídla se sloupkem uprostřed – ale nechal jsem si vyrobit asymetrická okna s umístěním sloupku přesně podle mé představy. K tomu slouží konfigurátor plastových oken v e-shopu, kde si zadáte svoje specifické rozměry otvoru, zkosení, členění, barvu dekoru, způsob otvírání, druh výplně, a okamžitě zjistíte cenu za Vámi vytvořený typ okna. Velmi dopodrobna si také v pohodlí domova nastavíte další doplňky okna, jako jsou rozměry parapetu nebo využití žaluzie či sítě.

Na energiích ušetřím až 80 %

Když už tedy stavím nový dům, zaměřuji se na moderní technologie a především na úsporu peněz za vytápění. Nejvíce tepla uniká zdmi a okna jsou hned druhá v pořadí. Takže kromě správně zateplené fasády jsem vsadil na okna s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi.

Dvojsklo nebo trojsklo?

Zvolením správného okna a jeho výplně ušetříte energii na vytápění. Výplň okna se skládá z izolačního dvojskla nebo trojskla. Více vrstev však neznamená vždy lépe. Trojsklo má sice lepší izolační vlastnosti, ale je potřeba vzít v úvahu další okolnosti, jako je například to, že trojsklo pohlcuje více UV záření, proto by se doma nemuselo dobře dařit pokojovým rostlinám. Je zapotřebí zvážit, zdali se ušetřená energie na vytápění skutečně vyplatí. Trojsklo se hodí především do pasivních domů. Do panelových domů obvykle postačí dvojskla. Vybral jsem si trojskla, jelikož mi záleží opravdu na co největší úspoře, navíc jsme zvyklí větrat spíše výklopnou ventilačkou. Při dlouhodobém větrání pomocí otevření křídla v případě těžšího trojskla více trpí kování. Je pak nutné častější seřizování.

Trojsklo má také lepší izolační vlastnosti, co se týká hluku. Nerad poslouchám hluk z ulice a okolních zahrad, takže trojsklo mi poskytuje větší klid.

Pozor na hermetické utěsnění prostoru, kondenzování vlhkosti a vznik plísní. Součástí okna by měla být také mikroventilace, která umožní, aby dům dýchal. Okno vypadá jako zavřené, vlhkost má však šanci odcházet z bytu ven. Obzvláště u dobře zateplených obvodových zdí je nutné, aby plastová okna dobře tepelně izolovala, zároveň však propouštěla vlhkost.

Jednokřídlá, dvoukřídlá nebo trojkřídlá?

Do koupelny, do spíže a do sklepa jsem namontoval jednokřídlá okna. Plastová jednokřídlá okna menších rozměrů mají pouze výklopnou funkci.

Do kuchyně a pokojů jsem použil dvoukřídlá okna, která mohou být rozdělena sloupkem nebo bez sloupku, přičemž ten nemusí být umístěn nutně uprostřed, ale záleží na Vaší fantazii a na účelu, který má okno plnit. Maximální doporučená šířka dvoukřídlého okna bez středového sloupku je však 190 cm. Při použití sloupku je to pak 250 cm.

Trojkřídlé okno jsem nainstaloval na terasu společně s balkónovými dveřmi. Trojkřídlé okno může být podepřeno jedním nebo dvěma sloupky – zde si opět můžete navrhnout vlastní design. Maximální doporučená šířka trojkřídlého okna je 300 cm.

Co potřebujete k montáži oken?

Okna lze jednoduše nakoupit v internetovém obchodě. Při troše zručnosti si okna namontujete sami. Návody na správné zaměření a montáž oken jsou k dispozici na internetu. Pokud si přece jen netroufáte, mohou Vám okna namontovat odborníci.

Pokud montujete okno pomocí turbošroubů, potřebujete vrták do železa, SDS vrták, případně hmoždinky (nejsou nutné, ale jsou vhodné). Dále budete potřebovat klínky a podložky pro vyrovnání oken, montážní pěnu (pro zimní nebo letní období – záleží, kdy okna montujete). Pro zednické zapravení sádrovou omítku a na případné dotmelení spár použijte akrylový tmel. Doporučujeme použít příslušenství k montáži plastových oken. Na kvalitní montáži závisí funkčnost a životnost oken.


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *