Definitivně poslední odvoz hlíny

Tento týden jsme začali finálně rovnat zahradu a odvezli poslední auta hlíny. Naštěstí se opět zadařilo zbavit se zeminy zadarmo, protože jsme ji udali sousedovi o 100 metrů vedle, který řeší opačný problém – potřebuje udělat okolo domu navážku.

Jak už jsem několikrát psal, odvoz hlíny nám způsobil nečekaný a pořádně veliký zářez do rozpočtu. Původní odhady, že se nebude snad muset odvážet nic, vzaly krutě za své po pár dnech prací. Celkově jsme odvozili hodně přes 100 Tater a jen díky tomu, že většiny jsme se zbavili zadarmo tak, že si ji vzal někdo, kdo ji potřeboval, je finální účet za zbavení se zeminy někde v ceně ojeté Fabie a ne v ceně Fabie nové v nadstandardní výbavě.

Výši účtu za odvoz zeminy trochu tlumí snad jen to, že zatím každý, kdo na domě něco dělal, mi sám od sebe řekl, že máme nejkrásnější pozemek v okolí :)

Zkušenosti s odvozem hlíny se dají shrnout do několika málo bodů:

  • dopředu si shánějte lidi, kteří zeminu potřebují a vezmou si ji zdarma
  • pro odvoz hlíny objednávejte co největší auto, cena neroste přímo úměrně a 2x větší auto nestojí 2x více peněz a ani jeho vysypání na skládku není 2x dražší
  • mějte záložní řešení v podobě skládky zeminy, čím blíže, tím lépe
  • pamatujte na to, že na finální úpravy okolí domu padne spousta hlíny a nebylo by asi nic horšího, než pracně odvedenou zeminu kupovat zpět, protože vám chybí :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *