Přednosti bydlení ve dřevě

Samotné myšlence postavit si dům určitě předchází nebo by měl předcházet pečlivý výběr struktury stavby. Chci si postavit buď klasický cihlový dům, nebo na stavbu použiji porobeton, nebo pro mě bude nejvhodnější dřevostavba. Každá z těchto typů staveb má určitě své klady.

Cihlové stavby například lépe drží teplo, když se zahřejí stěny, takže dům tak rychle nevychladne, pokud přestanete topit. Na druhou stranu má mnohem vyšší pořizovací náklady, než je tomu u dřevostaveb. Proto jsou právě dřevěné domy pro spoustu lidí jasnou volbou.

Dům je postavený rychle, je komfortní a navíc i ekologický. U dřevostaveb se ovšem dá vybírat dále ještě ze dvou poddruhů. Tím prvním typem jsou montované dřevostavby, které se skládají ze sendvičových stěn tvořených obvykle OSB deskami, tedy štěpkovým materiálem. Nejsou to tedy úplně pravé dřevostavby, byť má dřevo na konstrukci domu největší podíl. Mezi pravé dřevostavby ovšem patří sruby na klíč, které si dnes můžete nechat postavit pro celoroční bydlení.

Co je to srub nebo roubenka a jak se v něm bydlí?

Sruby jsou poměrně dobře známé, ovšem každý si je spojí spíš s chatovými oblastmi. Přitom jsou ale dnes srubové domy stavěny jako klasické domy s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Na jejich stavbu se využívají kromě dřevěných trámů nebo kulatin také kvalitní materiály pro izolaci a ve výsledku je pak takový masivně dřevěný dům skvělou volbou pro bydlení. Pokud jsou postaveny správně, mohou vydržet až stovky let. Jejich klima je přitom mnohem příjemnější, než je tomu u zděných domů, protože dřevo vnáší do struktury interiéru zdravé přírodní silice, které působí velice pozitivně na dýchací soustavu člověka a jsou tedy obzvláště vhodné pro osoby, které mají jakékoli dýchací obtíže. Dřevo je totiž antialergenní, antistatické, pohlcuje škodlivé látky a udržuje optimální hladinu vlhkosti. Kromě toho jsou roubenky na klíč zvenčí nesmírně krásnými domy, které se hodí prakticky kamkoli, jsou stylové a praktické.


Toto je placený PR článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *