Stavba plotu ze systému Stavoblock (zkušenosti)

O systému Stavoblock jsem tu již párkrát psal, ale ještě jsem se nedostal k popsání praktických zkušeností. Zimní přestávku ve stavbě plotu využiji k tomu, abych to napravil.

Původně jsme ze Stavoblocku plánovali opěrnou zeď, ale ta se nakonec řešila jinak a protože na Stavblock již byla složená záloha, převedli jsme předobjednaný materiál z opěrky na plot.

Stavoblock má na webu poměrně slušné návody a popisy co a jak stavět,  dočtete se tam přesné postupy na konkrétní stavby. Nicméně my jsme se rozhodli dělat plot tak, že bude mít podezdívku a na ní kovové sloupky. A to se ukázalo jako oříšek. Ačkoliv se v manuálu Stavoblocku mluví o tom, jak postavit podezdívku, nikde už se nemluví o tom, jak do ní kovové sloupky zakomponovat a bohužel mi nebyl schopen poradit ani člověk ze Stavoblocku, ani člověk, který z něj pravidelně staví a byl mi Stavoblockem doporučen.

Tak jsem se rozhodl improvizovat – postavím podezdívku a kovové sloupky do ní pak přidělám šrouby na chemickou kotvu. Doufám, že se to povede, zatím mám hotovou tu podezdívku :) Stavbu přerušila zima a také to, že jak jsem za pochodu měnil tvar plotu, chybí mi nějaký materiál, který musím na jaro doobjednat.

Stavba podezdívky Stavoblock

Pod podezdívku je třeba udělat štěrkový základ. Naše podezdívka je široká 20 cm, takže ten náš je zhruba 30-40 cm široký a stejně hluboký. Vysypaný je štěrkem velikosti 8/16.

Pokud jste ve svahu, začíná se stavět odspodu. Pokud potřebuje odskoky ve svahu dělat na půl cihly, neobjednávejte si kvůli tomu půlky, jako já. To je samozřejmě nesmysl a školácká chyba, protože půlku vytvoříte tím, že o polovinu cihly přesadíte horní řadu.

Na usazování jednotlivých cihel doporučuji gumovou palici, která se hodí i k zatloukání betonových klínů při spojování cihel. Dále samozřejmě potřebujete vodováhu a nějaký ten provázek, aby byl plot rovný.

Nejhorší je samozřejmě založení první řady. Ty následující už jdou rychleji a dílo roste doslova před očima.

Cihly je třeba vždy dobře posadit proti sobě, aby do nich spojovací klín zajel co nejsnadněji. Pokud ho tam budete rvát příliš velkým násilím, cihly praskají. Je třeba také upozornit, že některé klíny kloužou lépe a jiné hůře. Přeci jen asi úplně na setinu milimetru beton neodlejete. Nicméně materiálu jsem zkazil minimum.

Klíny (spojky) jsou nižší než cihly, což je logické, protože potřebujete, aby klín prošel přes dvě řady cihel a tím je spojil. Proto si hlídejte, aby vám klín ve vyšších řadách nevyšel zároveň s cihlou, protože další řada by pak nebyla ukotvená. Klíny lze bez problémů půlit flexou nebo i úderem kladivem.

Ze Stavoblocku jdou dělat i oblouky. Pro ty větší je třeba cihly řezat, já jsem dělal hodně pozvolný a ten se povedl bez řezání (v oblouku jsou mezi bloky trochu větší mezery, ale to není na závadu).

Zákrytové desky jsem na podezdívku zatím jen položil, ale budu je na jaře přilepovat. V návodu se mluví o lepidle na beton, ale v OBI mi poradili, ať to uděláme normálně mrazuvzdorným lepidlem na obklady.

Stavoblock skutečně drží bez betonu a podezdívka se zatím nijak nekroutí, nikam nepadá a vypadá stabilně. Protože jsem ale trochu nedůvěřivý a beton je beton, raději jsem vylil betonem ta místa, kde vznikl mezi cihlami v poslední řadě „komín“ a prázdné místo. Přišlo mi to bytelnější a dělal jsem to hlavně s ohledem na to, že do podezdívky budu ze shora vrtat a nechci trefit díru nebo nějaký kraj cihly, aby mi pak praskla.

 

1 komentář u „Stavba plotu ze systému Stavoblock (zkušenosti)

  1. Dobrý den,
    s manželem jsme uvažovali postavit plot ze systému Stavoblock.
    Jsme starší manželé a náš známí zedník nám to rozmluvil. Plot zatím nemáme
    a já stále nad tím přemýšlím. Potřebovali bychom to vidět a zeptat se někoho
    kdo s tím má zkušenosti.
    Prosím pokud by se nám ozval někdo kdo již z tohoto systému stavěl byli bychom rádi.
    Bydlíme v okrese Rokycany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *