Plotové sloupky Stavoblock (návod)

Kromě podezdívky pro plot jsme ze Stavoblocku stavěli i sloupky. Postup stavby je trochu jiný, než u podezdívky.

Na podezdívku budeme montovat kovové sloupky, ale u vjezdu do garáže a plotové branky budou klasické betonové sloupy. Jak stavět plot, resp. podezdívku ze Stavoblocku jsem popsal v minulém článku a dnes se podíváme právě na sloupky.

Konkrétně jsem stavěl sloupky 40×40 cm a ty už nelze stavět nasucho jako podezdívku, ale ke slovu přichází beton.

Základem sloupku je výkop do nezámrzné hloubky, což je v našich podmínkách 80 – 140 cm. Vykopal jsem tedy jámu hlubokou 80 cm a širokou zhruba jako sloupek. Podle návodu Stavoblocku je do sloupků doporučeno dávat minimálně tři pruty železa 10 mm. Já jsem zvolil čtyři pruty z „osmičky“.

Pruty jsem zafixoval na dně a jámu zalil první várkou betonu zhruba na úroveň okolního terénu. Poté je třeba počkat na zatvrdnutí betonu, tj. ideálně do druhého dne.

Rozdíl oproti stavbě podezdívky je ten, že štípané cihly jsou od sebe dál – používají se delší spojky.  Sloupek má čtvercový průřez, kde dvě stany jsou z cihel (štípané) a dvě stěny tvoří hladké spojky. Uprostřed sloupku je pak prázdný prostor, který je třeba vylít betonem.

Pokud bude na sloupku nějaké elektrické zařízení (fotobuňky pro vrata, majáček, zvonek a pod.), tak než založíte první řadu, je potřeba pod ní protáhnout „husí krky“, které vedete středem sloupku a pak jimi protáhnete dráty.

První řadu sloupku je třeba samozřejmě vyrovnat do perfektní vodováhy, aby se sloupek ve vyšších patrech nekácel. Vodováhu je třeba kontrolovat po přidání každého patra cihel, protože asi není nic horšího, než postavit sloupek šikmý jako věž v Pise :)

Prostředek sloupku se vylije betonem. Já jsem sloupky vyléval na dvakrát, tj. po 4 – 5 patrech, protože 1,6 metru vysoký sloupek bez vylití je už docela vachrlatý a přišlo mi rozumnější postavit ho do výšky cca metru, zafixovat ho betonem a  teprve po vytvrdnutí pokračovat výš.

Když se dostanete do potřebné výšky, zalijete betonem i zbytek sloupku. Po vytvrdnutí zaříznete flexou betonové spojky  a přebytek železa, aby byla horní plocha sloupku v rovině. Nakonec se na sloupek posadí „čepice“ a máte hotovo.

Stavba sloupků ze Stavoblocku je jednoduchá a poměrně i rychlá. Nejvíce času zabere čekání na tvrdnutí betonu a samozřejmě nejpracnější je kopání jámy do nezámrzné hloubky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *