Dvě rozdílné možnosti topení elektřinou

Topit elektřinou se dá. Někdo by si mohl říct, že je to hloupost, protože to musí vyjít určitě šíleně draho, ovšem záleží, jakou metodu elektrického topení si zvolíte.

Většinou se elektřinou skutečně topit nevyplatí, takže ji člověk využívá tak maximálně někde na chatě, kde potřebuje rychle přitopit. K tomu jsou určitě elektrické přímotopy dobré. Ovšem mají docela vysokou spotřebu, takže ke klasickému vytápění třeba domu nebo bytu příliš vhodné nejsou.

Pak je tu ovšem ještě jiná alternativa, kterou jsou akumulační kamna. Tady už jde o něco trochu jiného. Akumulační kamna nejsou přímotop. Rozdíl je v tom, že zatímco přímotopy vydávají teplo ve stejnou dobu, jako přijímají elektrický proud, tak u akumulačních kamen je to tak, že nejprve se nabíjejí, tedy spotřebovávají elektrický proud, a teprve následně mohou vytápět. Tedy dají se obyčejně zapnout také jako přímotopy. Mohou tedy topit i při současném odběru elektřiny, pokud například nejsou aktuálně nabitá.

Kdy se akumulační kamna vyplatí?

Aby se vyplatilo používání akumulačních kamen, je potřeba mít přístup k nočnímu proudu. Ten je totiž výrazně levnější. V noci tak za tuto levnou taxu můžete akumulační kamna nabíjet – standardně se nabíjejí zhruba osm hodin a následující den s nimi pak můžete vytápět.

Jak se akumulační kamna nabíjejí?

Pokud přemýšlíte, co to vlastně znamená, že se akumulační kamna nabíjejí, je to tak, že mají uvnitř výhřevné jádro, tvořené obvykle nějakou formou cihel, které do sebe jsou schopny vstřebat velké množství tepla. Kolem tohoto jádra jsou pak zapotřebí kvalitní tepelné izolace, aby v jádru teplo zůstalo co nejdéle. Na povrchu topení jsou pak rozmístěny efektivní průduchy, které teplo z jádra předávají do okolí. Díky tomu jsou akumulační kamna efektivním topidlem, protože nechladnou tak rychle, jako přímotop nebo jiné plechové topné těleso.


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *