Zábradlí na terase

Když už jsme vyrobili krásnou dřevěnou terasu ze sibiřského modřínu, bylo na čase dát na ni také nějaké zábradlí. Přeci jen postupem času a dodělávek se na terase původní „rantl“ ztratil a z cca 40 cm zídky zbylo cm asi 5, což už je přesně ta výška, které si nevšimnete, projdete rovně a zřítíte se 2,5 metru dolů.

Dobře, dospělý člověk při smyslech se pravděpodobně nezřítí, ale stejně je to bez zábradlí divný pocit a to nemluvím o dětech, které na terasu bez zábradlí pustit nemůžete.

Zábradlí je přesně ta část stavby, kde si říkáte, že ceny jsou dost nechutné. Dát několik desítek tisíc za „pár trubek“ mi v kontextu jiných položek na domě přišlo fakt hodně. Dlouho jsem googlil a porovnával různé nabídky, ale pod 2500 Kč bez DPH za metr zábradlí se fakt dostat nedalo. Když člověk hledá „levné zábradlí“, skončí na webech, které o sobě tvrdí, jak mají úžasné levné stavebnice a pak v kalkulátoru zjistíte, že nejobyčejnější vyjde na 2500 Kč za metr bez montáže. Pokud by snad člověk zatoužil po něčem exkluzivnějším, jako je nerez nebo dokonce sklo, tak se nedoplatí a v našem případě by nebyl problém nechat za zábradlí 80 – 100 tisíc ani bychom nemrkli (bavíme se o cca 12 metrech zábradlí).

Nakonec se už poněkolikáté ukázalo, že v mnoha oborech se vyplatí vykašlat se na internet a porozhlédnout se po šikovných řemeslnících v okolí. Na doporučení souseda jsem oslovil místní zámečnickou dílnu Augur Kovo a bylo hotovo. Pohodové jednání, vše si na místě zaměřili a zábradlí udělali a namontovali přesně podle našeho přání.

Nevymýšleli jsme nic složitého, je to klasicky pozink a plechovou výplní, do které jsou vyražené čtvercové otvory. Vypadá to myslím moderně, k baráku to pasuje a nemuseli jsme si na něj vzít druhou hypotéku :) Zábradlí vyšlo na 1950 Kč za metr včetně montáže, což je super cena, kterou jsem při průzkumu internetu neobjevil nikde. Buď šikovní zámečníci nejsou moc vidět na internetu, nebo je to opravdu cena, za kterou udělá zábradlí málokdo.

Poučení: nespoléhat jen na internet. Dost často se vyplatí poptat se sousedů nebo vyrazit na průzkum řemeslníků do okolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *