Nad dopisy diváků – izolace, topení, náklady

Pod starším článkem mi byl položen dotaz, na nějž je odpověď tak rozsáhlá, že mi přijde užitečné publikovat ji jako samostatný článek. Třeba se hodí i dalším čtenářům.

Q: Máte už předběžně vypočteno na kolik Vás vyjde topení na celý rok?

A: Zatím nemám. Stěhovali jsme se loni o Vánocích a půl prosince, leden a únor byl poznamenán chybou v zapojení levného tarifu. Celé je to navíc zkreslené tím, že jsme v podsklepené části dost topili a větrali kvůli vysychání zdiva. A také jsme myslím v prvních týdnech neuměli úplně správně nastavit termostaty, resp. stále jsme zkoušeli a hledali optimum.

Co je zatím asi jisté, je spotřeba bez topení, kterou jsem změřil přes léto a vychází mi to na cca 1800 Kč (svícení, vaření, spotřebiče a hlavně ohřev vody). Od října už začnu získávat čísla s občasným přitopením, tak uvidíme.

Q: Jaká je velikost Vašeho domu (obestavěný prostor)?

A: Obestavěný prostor je v projektu uveden 955 m3. Podlahová plocha 1. PP 63,29 m2 (sklep, vstup, technická místnost) a 1. NP 132,63. Celková podlahová plocha 195,92 m2.

Máte typový projekt nebo Vám ho kreslila nějaká projekční kancelář? Topení Vám navrhla firma nebo jste chtěli topné rohože sami?

Projekt je atypický a to tak že hodně atypický :) Dům navrhoval Petr Čermák a vlastní projekt pak kreslil projektant od Celetu.

Topení navrhl Celet a když jsem si trochu nastudoval co a jak, tak jsem nebyl proti. Docela příjemně mě překvapila cena, která v kontextu jiných položek nebyla vysoká, resp. nějak jsem čekal, že topný systém stojí daleko víc. Nevím, zda jsem to někde zmiňoval, ale celý systém je od AEG.

Q: Pro srovnání, můžete prosím říct jaký máte výpočet tepelných ztrát? Ještě bych měl dotaz na tloušťku obvodových stěn?

A: Obvodové stěny dřevostavby jsou tlusté od 278 po 390 mm a jde o kompletní systém INSOWOOL – DIFFU (což izolačně mimo jiné znamená 10 cm dřevovláknitá deska HOFATEX + 16 cm difúzní minerální izolace Knauf ecose). Podsklepená část je klasický Porotherm a nějakých 10 – 12 cm polystyren.

Tepelné ztráty cituji z projektu:

Tepelná ztráta objektu dle ČSN 06 0210 je 7,070 kW.

  • Součinitel prostupu tepla (obvodová stěna): U=0,17 splňuje požadavek normy U=0,28
  • Součinitel prostupu tepla (střecha): U=0,17 splňuje požadavek normy U=0,24
  • Součinitel prostupu tepla (podlaha na terénu): U=0,22 splňuje požadavek normy Un=0,45
  • Součinitel prostupu tepla (okna, dveře): U=1,30 splňuje požadavek normy Un=1,70

1 komentář u „Nad dopisy diváků – izolace, topení, náklady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *