Spotřeba elektřiny v létě

Po delší době se opět vracím ke spotřebě elektřiny v naší dřevostavbě. Červen sice ještě léto moc nepřipomínal, ale červenec a srpen už ano.

V červnu řádily povodně, byla zima a pokud si dobře pamatuji, tak snad půl měsíce se přitápělo. Spotřeba elektřiny proto nebyla úplně taková, jakou bych si v létě představoval. Spotřebovali jsme 0,0357 MWh v drahém tarifu1,1401 MWh v levném. Celková útrata mi pak vychází na 3727 Kč vč. DPH.

Červenec už byl konečně klasický letní měsíc a topení nesepnulo ani jednou. Získali jsme tím představu o spotřebě elektřiny celého domu bez topení. Zahrnuje to tedy svícení, vaření, ohřev vody, nabíjení mobilů :) a podobně. V červenci jsme spotřebovali 0,0267  MWh drahého proudu0,4008 MWh levného. Celková cena mi vyšla na 1 666 Kč.

Srpen byl teplotně hodně podobný červenci, takže topení jsme opět nezapli ani jednou. I když konec srpna přinesl už chladná rána a večery, kdy to k zapnutí topení trochu svádělo, ale vydrželi jsme :) V srpnu jsme spotřebovali 0,0442 MWh drahé elektřiny0,4519 MWh levného proudu. Celkem za 1863 Kč.

Topení krbem

Tuto zimu chceme už více experimentovat s vytápěním krbem. Myslím, že hlavní obývací prostor krb vytopí celkem slušně, ale zatím nemám představu, kolik na to padne dřeva. První várku dřeva do krbu už máme v garáži, tak uvidíme. Objednával jsem ho u palivovedrevoberoun.cz a mohu jedině doporučit. Sypaný prostorový metr tvrdého štípaného dřeva vyšel na 900 Kč. Uvidíme, jak dlouho toto množství vydrží a jestli se topení dřevem vyplatí. Resp. vyplatit by se mělo finančně určitě, ale otázka je, jak velkým problémem bude určité nepohodlí (přikládání) a jak velkou část domu krb vytopí na rozumnou teplotu.

2 komentáře u „Spotřeba elektřiny v létě

  1. Dobrý den,
    Chtěl bych se Vás zeptat na pár údajů o topení:
    Máte už předběžně vypočteno na kolik Vás vyjde topení na celý rok?
    Jaká je velikost Vašeho domu (obestavěný prostor)? Máte typový projekt nebo Vám ho kreslila nějaká projekční kancelář? Topení Vám navrhla firma nebo jste chtěli topné rohože sami? Stavím si dům sám a už tam tedy bydlíme, ačkoliv není doděláno a zkolaudováno, ale zrovna vytápění mě hodně zajímá vzhledem k tomu, že je to největší položka v měsíčních výdajích hned po hypotéce. Pro srovnání, můžete prosím říct jaký máte výpočet tepelných ztrát? Ještě bych měl dotaz na tlouštku obvodových stěn?
    Děkuji moc za odpověď
    Tomáš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *