Terasa ze sibiřského modřínu (návod)

V červenci jsme se dostali k položení terasy a posunuli kvalitu bydlení zase o stupínek výš. Pocit chození bosou nohou po dřevěné terase se nedá na blogu popsat, to se musí zažít :)

Materiál na terasu

V podstatě od začátku jsem byli rozhodnuti pro dřevěnou terasu. Zavrhli jsme různé plastové imitace prken, které vychází dráž než pravé dřevo a dřevo to není. Sice prodejci argumentují dlouhou životností a bezúdržbovostí, ale to vám vhodně zvolené dřevo splní také.

Nejprve jsem byl rozhodnut pro český modřín, který mi připadal jako rozumný kompromis s dobrým poměrem cena/výkon. Pak jsem si ale vzpomněl na starší zápisek na blogu u Petra, který popisoval svoji zkušenost s nákupem sibiřského modřínu na obklad fasády v kvalitě C za velmi slušné peníze.

Zamířil jsem tedy na web Palubky Seca, prošel ceníky a vznesl dotaz na možnost nákupu terasových prken i hranolů v kvalitě C. Kvalita C znamená, že prkna mají vady, občas nedohoblovaný konec, suky, občas divnou barvu a pod. Na můj dotaz na prořez mi bylo sděleno, že se udává tak 15 – 20 % a že kvalita C se hodí spíše na terasy, kde se chodí v botách, nehodí se vůbec k bazénům a podobně. Cena 253 Kč za m2 oproti 653 Kč za kvalitu AB je hodně silný argument pro přemýšlení o kvalitě C a trošce práce s prořezáváním.

S ohledem na to, že sibiřský modřín na terase vydrží 25 a více let, nebylo co řešit. Zakoupili jsme tedy 30 m2 prken (na 24 m2 terasy) a 100 bm hranolů 4×7 cm (také sibiřský modřín kvality C).

Prodejce mi rovnou doporučil i nerezové šrouby BERNER TX-25 5x60mm, kde jeden sice stojí přes 3 Kč, takže jsem za ně dal přes 3500 Kč bez DPH (800 ks), ale nelituji. Počítal jsem asi nějak blbě, takže jsem pak 100 šroubů dokupoval v Hornbachu a i když stály podobně, kvalita se nedá srovnat. Z té stovky jsem asi 4 při montáži ulomil, což se mi u BERNERů nestalo ani u jednoho z osmi set. Navíc BERNER má hvězdičku a s ní se pracuje daleko lépe, než s klasickým křižákem. Rozhodně se nevyplatí na šroubech šetřit a nerez je bezpodmínečně nutný, to se dočtete prakticky u všech návodů na terasy.

Veškerý materiál na terasu tak vyšel i s dopravou na cca 20 000 Kč.

Montáž terasy

Pod terasou máme garáž a skladba terasy je odspodu: beton, asfaltová izolace, XPS a speciální fólie, která se dává na střechy, když se na ně sází tráva či dokonce stromy. Protože jsme potřeboval dostat terasu do výšky podlahy v domě, zvedal jsem celý rošt o cca 17 cm. Upotřebil jsem zbylou zámkovou dlažbu s opravy chodníku o tloušťce 6 cm a k ní dokoupil zámkovku tlustou 4 cm. Vznikly mi tak „cihly“ vysoké 10 cm a ty jsem rozmístil pod hranoly zhruba 50 cm od sebe. Spolu s tloušťkou prkna a hranolu jsem s dostal přesně na výšku, která byla třeba. Pod „cihly“ jsem pro jistotu dával kusy asfaltové lepenky, aby neležely přímo na finální fólii.

Nemusel jsem nijak řešit sklon pro odtok vody, protože terasa je již vyspádovaná betonem a rošt tento spád kopíruje. Pokud se terasa staví na rovině, měl by se sklon vyřešit, aby voda nestála na prknech a odtékala pryč.

Terasu máme do „L“, takže jsem si dost lámal hlavu s tím, jak prkna klást. Zvažoval jsem i jejich kladení ve dvou směrech s tím, že by se ve zlomu nějak potkávaly pod úhlem 45 stupňů, ale nakonec jsem usoudil, že bych si tím nadělal víc problémů než užitku a prkna položil v jednom směru. K francouzskému oknu , kterým se na terasu chodí, jsou podélně, tj. kolmo na osu chůze ven. Zdálo se mi to hezčí a čistší řešené, než je skládat kolmo k domu. A myslím, že jsem udělal dobře.

Jakmile má člověk rošt, je už samotná montáž celkem jednoduchá. Rošt má mezi hranoly rozestupy minimálně 50 cm, raději méně, než více. Myslím, že se nevyplatí šetřit, dát hranoly dál od sebe a pak se divit, že se terasa prohýbá. Mezi samotná prkna je doporučován rozestup cca 5 mm. Já jsem rozestupy prken řešil tak, že jsem v OBI koupil za asi 9 Kč půlmetrový hranolek 6×6 mm, rozřezal ho na 4 ks a ty vždy vkládal mezi montované a již namontované prkno.

Díry do prken jsme předvrtávali tenkým vrtáčkem (3 mm) a každé prkno je přišroubované v místě setkání s hranolem dvěma šrouby. Zašroubovat 900 šroubů není žádná legrace, i když máte elektrickou utahovačku. Položit těch 24 m2 nám ve dvou zabralo asi 9-10 hodin.

Kvalita prken

Nepočítal jsem to přesně, ale vyloženě na vyhození bylo podle mě méně než 10 % prken, spíš tak 5 %. Na druhou stranu, někdo může být trochu víc puntičkář a vyházel by víc. My jsme vycházeli z toho, že děláme terasu přírodní a nějaký suk či kaz ve dřevě nevadí, spíše naopak. Pokud bychom chtěli sterilní terasu, kde je jedno prkno jako druhé, mohli jsme koupit plastové napodobeniny.

Nejčastějším problémem pro vyřazení části prkna bylo to, že mělo poškozené nebo nedodělané drážkování, pár jich mělo vypadlé suky, nebo nebyla dohoblovaná hrana. Občas byla část prkna úplně vyšisovaná a jakoby bez barvy. Hodně problémů ale řešilo prosté otočení prkna tak, že se vada dala dospod.

S hranolů nebylo vadné snad vůbec nic. Možná lze za vadu považovat jejich prohnutí, ale nebylo to nijak hrozné.

Sečteno a podtrženo, výroba terasy není žádná věda, potřebujete jen trochu šikovnosti a správné nářadí – elektrickou pilu, utahovačku a vrtačku. Když odhlédnu od toho, že montáž terasy stála nějaký náš čas, tak jsme se dostali na cenu okolo 800 Kč za m2 za nádhernou dřevěnou terasu, která by měla vydržet minimálně 25 let. A to myslím jde.

Takto vypadá terasa na jaře 2019

58 komentářů u „Terasa ze sibiřského modřínu (návod)

  1. Díky za pěknej a podrobnej návod, tady se výhledově chystám. Jak vychází ta údržba, máš nějakou představu do budoucna? Mně totiž láká to WPC, některé značky jsou opravdu na úrovni, ale nemám to s čím srovnat právě kvůli té údržbě.

    1. Sibiřský modřín by měl být právě bezúdržbový. Mělo by to zešednout a vydržet cca 25 let. Tak uvidíme :) Ale barvu to ztrácí docela rychle, tak nevím, jestli to třeba nakonec ještě něčím nenapustíme.

  2. Aha, já to vlastně četl už někde dřív, ale nevzpoměl jsem si. Na obložení domů to vypadá docela hezky, asi to rychle „zestárne“ a pak vypadá pořád stejně.

  3. Ty cihly nejsou nijak přilepené/připevněné? Není možné, aby to takto mohlo být dělané. Děti budou na prknech skákat a cihly budou cestovat

    1. Cihly leží na pruhu asfaltové lepenky, která leží na poslední vrstvě izolace terasy (ta je z folie, která se dává např. pod zelené střechy s vegetací). Dřevo na celé terase váží několik metráků, možná i tunu (nevážil jsem to :), takže nemám strach, že by pohyb dětí hnul z podkladem terasy. Navíc to je terasa pro odpočinek a ne na hraní, na to mají děti celou zahradu :)

  4. Díky za článek, zběhem 14 dní jdu do realizace. Jenom toho bude cca 100m2, takže se asi ušroubuju a uvrtám a terasu si neužiju :-)

    Ta firma co zmiňujete je fakt super. Dnes jsem poptal 100m2 a ve čtvrtek mi to přivezou. Ale chci se zeptat, jak jste spokojen cca po roce od instalace? A jestli jste řešil vymezení mezi hranolem a prknem nějakýma podložkama jak se uvádí na palubky-seca.cz v tom návodu?

    1. Po roce prkna zešedla, takže terasa vyadá úplně jinak. Ale s tím jsme počítali a záměrně ji ničím nenapouštěli. I bez ošetření by měl sibiřský modřín vydržet 25 let. Pokud nechcete, aby to zešedlo, dá se to něčím ošetřit.

      Trochu mě zarazilo, že pár prken se prohnulo do „U“ na šířku (hodně přehnaně mají tvar okapu). Je to zvedlé třeba o 4-5 milimetrů. Nevím, čím to je, ale v nejhorším můžu tyhle vadný prkna časem vyměnit. Stalo se to u jednotek kusů.

      Mezi hranol a prkna jsme nedávali nic. Vymezoval jsem jen mezery mezi prknama, ale i to v čase zapracovalo a mezery se změnily, ale je to o 1-2 milimetry, takže nezasvěcený člověk to nevidí.

      1. Děkuji, s tím vším počítám, beru dřevo jako dřevo a ne jako umělou hmotu. Jednu dočasnou terasu budu po 6 letech zrovna likvidovat a nahradím ji pořádnou :-) Mimochodem sháněl jsem s.modřín v kvalitě C asi měsíc a až díky vám jsem narazil na tuhle firmu :)

        Předtím jsem zkoušel prodejce v Polsku a byla to hrůza, doporučuji všem, pokud vám někdo nabízí C kvalitu nechat si poslat fotografie dřeva na paletě. To mne taky zachránilo před 300km zbytečnou cestou. S tím co mi dneska přivezli se to nedá srovnat. Poláci tvrdili C ale vypadlo jako Z, konce byly černé jako by to pálili „švajcem“

  5. Moc pěkný článek, na jaře jdu na to a tak teď připravuju patky.

    Mám dotaz jak si řešil když nevyšlo prkno na délku a musel jsi napojovat ? To jsi je dal na sraz a na tom 4cm hranolu a prošrouboval každé dvěma vruty, nebo se nechává nějaká mezera ?

    Mě totiž vychází terasa dost dlouhá …

    1. Ano, normálně jsem prkna napojil a v tom místě do hranolu dal 4 šrouby. Není to nijak zvlášť vidět a normální člověk si toho nevšimne. Určitě existují sofistikovanější způsoby, ale já jedu podle hesla „žádné velké komplikace“ :)

  6. Ahoj Tome,
    moc pekny navod na terasu a diky za odkaz na muj blog v navodu. Jak je mozny ze jsem na tvuj blog o stavbe narazil az ted? Dival jsem se na fotky ze stavby a nevzpominam si ze bych vas dum driv videl. Zrovna si hledam nejnovejsi informace o drevenych terasach a dostal se az sem. Dnes jsem zrovna panu Pultarovi ze SECA potvrdil objednavku na terasove prkna 50m2 tak uz se tesim az to zacnu davat dohromady. Moja uz me kope do za… ze do leta musi terasa stat at mame kde slavit narozeniny. Tak musim makat. Tak at se dari. Zdravi Petr

    1. Tak to se nám kruh uzavřel :) Já začal psát blog kvůli tobě, takže jsem rád, že jsem teď trošku pomohl :)

      1. Jeste jsem ti chtel rict, ze to prohnuti nejspis zpusobilo sroubovani prken moc daleko od hrany prkna. Podle fotek to mas nekde i pres 3cm od hrany a uvadi se ze optimalni vzdalenost u sirky prkna 14cm je sroubovat cca 1,5cm od hrany. V kombinaci s orientaci prkna kdy stredova cast letokruhu prkna je ze spodu maji prkna vetsi tendenci pri navlhnuti prohybat se do oblouku. A tim ze nejsou prisroubovane blizko hrany k tomu muze taky dojit. Proc jsi daval srouby tak daleko od hrany? Nenapada me zadny duvod.

        1. To je prosté – žádný důvod to nemá, prostě jsem tuhle informaci nevěděl a nenapadlo mě to :( Až budu dělat příští terasu, budu už moudřejší :) Díky za tip.

  7. Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jste nějak řešil třísky na vaši terase? Zrovna mi tuto podlahu pokládají a já nevím, jak se jich zbavit bez nějakého nátěrů/oleje :(. Díky za radu

    1. Neřešil jsem to nijak. Prkna jsou sice v kvalitě C, ale vybíral jsem je tak, aby byla co nejlepší a třísky nebyly. Je fakt, že občas tam tříska je a přemýšlíme, jak to vylepšit. Terasu jsme vůbec nijak nenatírali, ale teď uvažujeme o nějakém dodatečném nátěru a možná i lehkém zbroušení. Zatím jsme ve fázi průzkumu možností :)

      1. Ahoj tome, tak terasu uz mam taky hotovou a musim rict, ze sibirsky modrin me opet nezklamal. Uz jsme na terase i oslavovali a bylo nas tam pres 20 lidi a pul terasy bylo volne, takze mista mame az moc. Pokud jde o trisky na povrchu, tak zatim si zadrelo trisku 3 lidi, ale nic hrozneho. Nas rocni synek tam beha bosky stejne jako mi a nemam strach, ze by se mohl poranit. Vim o mistech kde jsou prkna praskla a pocitam s tim, ze tu prasklinu proste uriznu a zacistim dlatem nebo nozem tak, aby se nikdo nemohl poranit o pripadnou trisku, ale zatim to nechavam tak. Ten nater a brouseni bych ti moc nedoporucoval. Havne to brouseni ti rapidne zkrati zivotnost terasy, protoze ted mas prkna hladce hoblovane a povrch je mnohem vic uzavreny nez kdyz je obrouseny. To potom vic drzi vodu a klesa zivotnost. Po hoblovanem voda sklouzne a prkno je hned suche. zdravi Petr

  8. Zdravím, taky uvažuji o krytině na balkon, terasu a k bazénu a zatím mi sibiřan vychází nejlépe. Upřímně se ale bojím o kvalitu, takže mám naceněno v terasovém Ačku za cca 600/m. Obávám se jen o údržbu, dilema – natírat/nenatírat. Máte zkušenost, nebo můžete o něco opřít myšlenku, že natírat nemá smysl? Díky předem!

  9. Dobry den,
    Kdo mate okolo bazénu sibiřský modřín? Potrebuju vědet jak moc je to v létě horké. Jestli na to budu moct vypustit deti bez toho abych to předtím musela kropit jako moji přátele co mají wpc… Dekuji za odpověd!!!

    1. Dobrý den,

      nemám ho u bazénu, ale na terasu na jihozápadě pere slunce celý den a nikdy není horká, že by se na ní nedalo stát. Dřevo se od slunce neohřeje tak, aby spálilo kůži.

      1. Děkuji moc! A třísky? Nějak se toho
        Bojim. Libi se mi to, ale nevim jestli nedat radsi dlažbu…

    2. Dělal jse terasu letos. Mel jsem kvalitu A/B i C. Obojojí ale občas třísky má. V létě bylo horko a chodili jsme po tom bosky. Asi 2x jsem si třísku zadřel. K bazénu bych spíš doporučil nějaké exotický dřevo. Bude sice dražší ale bude to navěky a bez třísek.

  10. Dlažba bude pálit určitě :) U těch prken je to o té kvalitě. Mně k bazénu doporučovali třídu A, která by třísky neměla mít vůbec. Je ale samozřejmě drahá. My jsme brali to C, kde je to s kvalitou horší, ale tam, kde se chodí v botech nebo bosky výjimečně, je to OK. K bazénu bych asi ale raději připlatil.

  11. Dobrý den,
    jsem teď před koupí prken na terasu a cena za C kvalitu je fakt lákavá. Můžete mi, prosím, přiblížit, jak vypadají ty zmiňované třísky a kde se berou? Jsou to špatně ohoblovaná prkna po okrajích nebo je to i na ploše prkna? Kolik zhruba procent materiálu navíc je potřeba objednat, abych mohl ty nejhorší kusy vyřadit?
    Jinak z fotek ta prkna vypadají úplně normálně, myslel jsem, že tam budou buhvíjak velké díry po sucích, deformace drážkování, křiviny a tak.
    Díky.

    1. Neohoblované konce tam jsou, ty je ale třeba rovnou zahodit. Třísky se berou spíš tak, že jsou tam drobné praskliny a když člověk šlápne blbě, chytí třísku. Ale není to tak, že by se po tom nedalo chodit, spíš když tam vyloženě blbnou děti, tak nějakou chytnou. Chyba je možná i to, že jsme se rozhodli nechat prkna bez ošetření, což by modřínu nemělo vadit, ale budu teď dělat ještě terasu jinde a tam už určitě olej dám, je to asi lepší.

      Objednával jsem myslím o 20 % více prken a přijde mi to ideální.

      1. 20 % je v pohodě, zbytky použiju třeba na dřevník. Ještě k těm třískám.
        1. nebyly by ty prasklinky/třísky i v kvalitě A/B?
        2. nebyly by v trochu menší míře u prken hladce hoblovaných? Mají je teď v nabídce, připadá mi to i příjemnější na nohy.

        Jinak ošetřovat se chystám tenkovrstvou lazurou na terasy v šedé barvě, aby to šlo k domu.

        1. Kvalita A/B měla taky třísky. Míň ale byly tam. Pročti si celou diskusi od začátku mááš tu hodně informací i o natírání i o třískách.

          Tomáš

  12. 1. to je otázka, podle mě je dost dobře možné, že ano
    2. já bych se asi u hladkých prken bál, že to bude mokré klouzat, ale nevím.

    1. zdravím, udělal jsem si terasu z hladkých prken A/B, sib. modřín. Třísky jsou v menší míře oproti vroubkovaným prknů, aspon zatím :). Terasa je krytá(na lodžii), pršet na ni nebude. Jen stále nevím jestli dát olej nebo tenkovrstvou lazuru. Četl jsem jsem, že pokud dám jednou olej, tak už na ni lazuru nikdy nedostanu. Olej by se mel snadneji obnovat a lazura zase o neco vice vydržet.

      1. Mně na modřín doporučovali olej (nějaký dražší, cca 1800,-), obnovovat jednou za 5 let. Vyzkoušeno zatím nemám

      2. zdravím, tak nakonec jsem novou terasu s hladkých(hoblovaných) prken ze sibiřského modřínu natřel bezbarvým olejem z lidlu(baufix), jednou a pak po 24hodinách znovu, pár dní bych slabý zápach z oleje, ale pak to zmizelo. Po cca půl roce to vypadá jako nové, jen na místě, kde vytekla voda z květináče tak zůstala malá mapa. Ale jinak jsou prkna stabilní, nepraskají a i barva zůstává stejná. Před zimou to přetřu pro jistotu zas, moc času to nezabere.

  13. Dobrý deň, pár rád do budúcnosti. Drevo sa skrútilo lebo ste dali šróby bližšie k stredu. Treba ich dať na kraj cca 5mm od kraja dosky (dieru treba predvŕtať o číslo menším vrtákom ako bude šrób). Samozrejme podkladový hranol sa nevŕta. Čo sa týka medzier pri doske o šírke 140 mm je minimálna medzera medzi doskami 5 mm. Dosky sa totiž rozťahujú do strán a môžu tlačiť na seba. Čo sa týka povrchovej úpravy, tak odporúčam olej (buď transparent alebo s odtienom podľa vlastnej voľby). Olej nahrádza to čo počas roka drevo vďaka počasia stratí. Olej sa nasiakne do dreva a voda potom po ňom opäť bude stekať preč. Ak nebudete olejovať tak Vám garantujem, že Vám 25 rokov nevydrží.

  14. Dobrý den, moc pěkný článek! Chtěl bych se zeptat, jak ošetřit lehce odštíplé kousky dřeva (viz foto v odkazu), které se nám letos po třech letech objevili na terase. Nechce se mi to cele zbrousit, abych neoslabil terasu celkove. Bojím se, že to bude ještě horší, pokud bych letos s tím něco neudělal.

    Děkuji Jakub

    1. Nenatíral až do letoška. Chystám se o tom napsat článek – nenatírat je vůbec je asi trochu chyba, byť snadno napravitelná.

      1. Ale je to paráda, užíváte si terasu a není každý rok otročina opravovat nátěr …
        Vlatní zkušenost …

  15. Dobry den,
    mam terasu z sib.modřínu, naolejovanou, cca 5roku, castecne krytou. Po tech per rocich je cas nezakryta tmavsi (spinavejsi). Chci to nejak cele vycistit a dat celkove novy olej. Udelat tkovou renovaci. Jak vycistit ty prkna? Hadici to nejde, WAPkou ta spina jde pryc a to prkno je hned svetlejsi, ale mam pocit, ze ta WAPka nici strukturu. Brousit nemuzu, kdyz jsou tam ty drazky. Mate nekdo radu, zkusenosti pripadne odkaz, kde se to resi?
    Dekuji

    1. Jak jsem tu už psal chyba byal vůbec natírat, mohl jste si užívat terasu bez nátěru celých 30 let :-) Tom

  16. Dobrý den, můžu se zeptat na kolik vás vyšla doprava? Dá se s nimi nějak domluvit na ceně? Nám momentálně vychází dle jejich výpočtu na 5 tis. za objednávku za 35 tis. a to je celkem dost :) Díky Monika

    1. Dobrý den,

      nepamatuji si to už přesně, ale asi to nějak podobně bylo. Prken bylo myslím něco okolo 25 000 Kč a doprava stála kolem 3000 Kč plus mínus. A asi záleží i na vzdálenosti.

    2. Jojo, taky tak. Mně to jelo z Moravy až do Prahy a na 22 000 za materiál tam bylo určitě pár tisíc za dopravu. Ale ta cena za C kvalitu je tak dobrá, že jsem to neřešil.

  17. Ahoj,
    nebylo by možno udelat fotku po 5ti letech. Zajímá mě ten šedivý odstín, co to dřevo samo získá. Já bych tu šedivou potřeboval už rovnou od nova :)

  18. Dobrý den, my jsme položili před 4 lety, kvalita byla A/B. Nyní je to poměrně hodně třískovité, dětem taháme třísky každou chvilku. Máme výrazné vroubkování, které to podle mého názoru ještě zhoršuje. Není to tak moc jako poslal foto Jakub, ale rok od roku se mi to zdá horší… Určitě doporučuji kvalitní kotvení aby se to nekroutilo.

  19. zdravím, cca loni v březnu jsem dal na cca 20m2 lodžie hladké prkna ze sibiřského modřínu, letos jsem to přetřel bezbarvým olejem na dřevo (poprvé jsem natřel krátce po pokládce). Ikdyž se jedná o bezbarvý olej tak původní světlá barva postupně přešla do tmavší červené modřínové. Jinak za ten rok žádná negativní změna, třísky v podstatě žádné, pár bylo u hran na záčatku, když se to položilo a nové se neobjevují. Ale je to i tím, že po podlaze chodím bez bot, a na prkna moc neprší a v podstatě z ní jen sem tam utřu mopem prach.

  20. Dobrý den, chci se zeptat, zda-li se rošt z hranolů musí pevně připevnit k betonové podložce? Plánuji, že mezi betonovou podložku a hranolový rošt dám pryžovou gumu kvůli izolaci od vlhkosti. Děkuji za odpověď. Ondra

    1. Nepřipevňoval jsem ho – leží na zámkových dlaždicích, které leží na izolační lepence. Pro jistotu jsem je podložil ještě jedním kusem lepenky, který leží na té hlavní izolaci.

  21. Dobrý den.
    Můžu se zeptat, zda se před položením natírají nebo ošetřují i podkladové hranoly ze sibiřského modřínu?
    Děkuji Mirka

    1. Sibiřský modřín by měl vydržet i bez ošetření. Já osobně jsem podkladové hranoly nijak neošetřoval.

  22. Dobrý den,
    prosím o radu na poměrně jednoduchou otázku. Nepodařilo se mi na ni najít odpověď.
    Všude se píše o spádu terasy. Ale bez podrobnějšího vysvětlení.
    Spád je zde kvůli odtoku vody. Z toho mi vyplývá, že je třeba spádovat po směru vyfrézovaných drážek v prkně.
    Pokud mám tedy široký portál na terasu, a chci mít hranu terasy u portálu v rovině s portálem, pak musí být prkno spádováno směrem od domu a prkna položena kolmo k portálu.
    Chápu to správně?
    Existuje i jiné řešení, abych mohl mít prkna vodorovně s portálem?
    – jedině co mě napadá je prvkno bez drážek…
    Nicméně mám pocit, že je vcelku běžné, že terasy jsou položeny s prkny rovnoběžně se vstupem na terasu… ale pak mi není jasné jak tento problém řeší.
    Díky moc za radu
    Petr

    1. Spád je dobré si trošku udělat, ale z praxe taky mi neodteče veškerá voda tak bych to moc nehrotil.

  23. Ahoj, pročetl jsem si všechny komentáře, raději dvakrát.. ale pořád jsem nenašel odpověď typu: natřeš 2x za rok a třísky nebudou :-) nebo smiř se s tím, třísky budou a bude se to horšit každým rokem.. Chtěl jsem to nenatírat vůbec, ale co tak tady čtu, tak se bojím výsledku.

    1. Nenatírat vůbec není dobrý nápad. Taky jsem se nechal zblbnout články o tom, jak sibiřský modřín nepotřebuje nic a vydrží 25 let. Po 4-5 letech některá prkna vyhnila tak, že se musela vyměnit. Podle mě jsou možnosti koupit A kvalitu prken a natírat a natírat, nebo se na to vykašlat a koupit nějaký dřevoplast.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *