Realizace zahrady

Když člověk skončí se stavbou domu, zbývá ještě udělat něco s jeho okolím. Jak nejlépe navrhnout zahradu?

Zahrada je v dnešní době jakési pokračování domu a zejména v létě se obývací pokoje a zahrady prolínají v jednu „místnost“. Měsíční krajina okolo domu dokáže celkový dojem pěkně zkazit a krásná zahrada zase o mnoho vylepšit.

Sám nebo s architektem?

Už jsem několikrát psal, že lecos si dokážeme udělat okolo domu sami a ušetřit tak nějakou tu korunu. Jsou ale obory, do kterých se nehrneme, protože máme naštěstí dost soudnosti, abychom věděli, že nemáme šanci udělat to dobře. A obor zahradní architekt je jedním z nich. Proto jsme se rozhodli svěřit zahradu do rukou odborníka a myslím, že se to bohatě vyplatilo.

Můžete si načíst o zahradách spousta knih a krásných barevných časopisů, ale podle mě nemáte šanci vidět zahradu jako celek a udělat ji tak, jako někdo, kdo to studoval.

My jsme se po probrání několika nabídek svěřili do rukou paní Trojanové z ateliéru trojani.cz a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí v průběhu celé stavby. Lidé obvykle na internetu nechválí a každá pozitivní zmínka je hned brána jako skrytá reklama, ale já budu chválit rád a myslete si co chcete :)

Vždy je skvělé pracovat s někým, kdo vám přesně rozumí a práce ho na první pohled baví. Po některých řemeslnících, kteří pracují od desíti do tří, mají pět přestávek na cigáro a při práci stačí nadávat na to, jaký je opruz pracovat, je setkání s někým jako paní Trojanová opravdu balzám na duši :)

Výsledkem naší spolupráce  je krásná studie, kde je budoucí zahrada vidět z několika úhlů a člověk se úplně vidí jak tam sedí a relaxuje. Podle studie toho ale moc nevybudujete, protože nevíte, co je která rostlina a kde přesně bude. Nicméně lze objednat i jen studii, ale realizace pak bude podle mě komplikovaná. Druhou etapou je osazovací plán, kde je na půdorysu zahrady vidět každá rostlinka a její umístění a vedle toho je seznam všech rostlin s počtem kusů, českým a latinským názvem, přibližnou výškou a stručnou charakteristikou. Podle takového plánu už zvládne zahradu osázet každý (pokud si to nenecháte udělat celé na klíč).

V našem konkrétním příkladě je naprosto jasné, že sami bychom zahradu takto nevymysleli a i když paní Trojanová patří spíše k dražším zahradním architektům, jsou to velice dobře investované peníze. My už se nemůžeme dočkat podzimu, kdy bude možné zasadit větší stromy. Nějaké drobnější věci, kterým nevadí sázení v létě, stihneme ještě před tím a doufejme, že zbytek doděláme na jaře příštího roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *