Dřevostavba v letních měsících

Červnové tropy nám poprvé umožnily vyzkoušet izolační vlastnosti dřevostavby v letních měsících. Tak jako v zimě potřebujete držet venku mráz, řešíte v létě přesně opačný problém. Venku je potřeba udržet horko a mít možnost se před ním skrýt v útrobách domu.

Základem udržení rozumných podmínek v domě je zastínění oken, která jsou záměrně velká a otočena k jihu, aby v zimě sluníčko dům vyhřívalo. V létě ho logicky sluníčkem vyhřívat nechceme, takže je třeba okna zastínit. Často se to u dřevostaveb řeší přesahem střechy, která vysoko stojící letní slunce do domu nepustí. V našem případě žádný takový přesah navržen nebyl, takže spoléháme pouze na venkovní žaluzie a zdá se, že to v pohodě stačí.

Příkladem budiž obrázek teploměru, který jsem pořídil zhruba v 18:00 v uzavřeném domě, ve kterém celý den nikdo nebyl. Venku na sluníčku teploměr ukazoval 42 stupňů a uvnitř bylo snesitelných 25 stupňů.

Teploměr

Plyne z toho jedno – při tropických teplotách  je potřeba stáhnout žaluzie na všech oknech a pokud možno vůbec nevětrat, protože z venku se do domu okamžitě navalí horký vzduch. Argument odpůrců dřevostaveb, že se v létě přehřívají, myslím neplatí. Pokud už při návrhu dobře promyslíte zastínění oken, nebudete mít problém ani v třicetistupňových vedrech.

Trošku problém nastává, když tropy pokračují v dalších dnech a v domě někdo je. Slunce láká k pobytu na zahradě, francouzská okna se otvírají, lidé chodí z domu na zahradu a ze zahrady domů a teplota v domě letí nahoru. Tady už asi pomůže jen klimatizace, protože zavřít neprodyšně dům na několik dní není možné a je jedno, zda jste v dřevostavbě nebo ve zděném domě.

1 komentář u „Dřevostavba v letních měsících

  1. Tvrzení, že se dřevostavby v létě přehřívají mohu vyvrátit i já, jelikož kamarád jí má a při tropických teplotách je tam opravdu příjemně (nesmí se větrat samozřejmě).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *