Spotřeba elektřiny v květnu

V dubnovém komentáři ke spotřebě elektřiny v naší dřevostavbě jsem se těšil, že v květnu spotřeba zase výrazně klesne, ale zase takový zázrak to nebyl.

Shodou okolností dnes v TV rekapitulovali počasí za poslední měsíce – někdy koncem dubna provozovatelé otevřeli koupaliště a vypadalo to na léto. O měsíc později napadl na horách sníh. Nevedu si deníček, ale tahle zpětně se mi zdá, že květen nebyl o moc teplejší než duben.

Druhým faktorem, který ovlivnil spotřebu, byl přívalový déšť, který nám kvůli nedodělanému okolí u vstupu do domu vjel do garáže a následně  i do sklepa. Lehce pozitivní věcí této události bylo, že jsme konečně vyklidili bordel po stavbě z garáže – odvezli jsme 5 velkých přívěsů za osobák do sběrného dvora. Horší bylo to, že ve sklepě i vstupu do domu byly 3 cm vody a natáhla se do stěn (cihlových). Tím pádem nám v těchto místnostech muselo po úklidu  jet topení 24 hodin denně a při otevřených oknech . Spotřeba pak logicky šla nahoru.

Když se to sečetlo a podtrhlo, spotřebovali jsme 0,0296 MWh v drahém tarifu, což je ještě cca o čtvrtinu méně, než v dubnu. Ovšem daleko podstatnější byla spotřeba v nízkém tarifu, která dělá 99 % útraty za elektřinu. V nízkém tarifu jsme spotřebovali 1,7321 MWh, což je nepatrně méně, než v dubnu. Vyjádřeno penězi, květen nás vyšel na 5334 Kč vč. DPH, což znamená cca o 150 Kč méně, než v dubnu.

Při pohledu na teploměr, který dnes na sluníčku ukazovat 42 stupňů, pevně věřím, že červnová spotřeba bude někde úplně jinde. I když začátek června také nebyly zrovna tropy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *