Návod, jak postavit dřevěnou terasu

Stavba dřevěné terasy není nijak zvlášť komplikovaná, velmi důležité je však důkladné plánování a příprava. Poradíme vám, na co si dát při stavbě dřevěné terasy pozor.

V poslední době se na trhu objevily nejrůznější, které jsou na první pohled od dřeva nerozeznatelné. Dřevěné terasy se však i přesto těší neklesající oblibě. Není se čemu divit. Dojem, který zanechává dřevo, nelze žádným jiným materiálem nahradit. Proto se investice do dřevěné terasy rozhodně vyplatí, navzdory nutnosti častějšího ošetření. Co při stavbě dřevěné terasy rozhodně nepodcenit?

Před montáží dřevěné terasy

Při plánování terasy je důležité pečlivě zvážit její orientaci na vhodnou světovou stranu. Terasa orientovaná na jižní stranu nabídne příjemné posezení na jaře a na podzim, ovšem v létě se zde bez stínění pravděpodobně neobejdete. Ovšem ještě podstatnější je výběr dřeva. Na venkovní použití jsou osvědčenou volbou exotické dřeviny, které lépe odolávají klimatickým vlivům.

Co se týče tvaru, je třeba si uvědomit, že méně obvyklý tvar s různými výklenky bude vyžadovat hodně řezání. Naopak klasické čtvercové či obdélníkové provedení je z hlediska montáže nejsnazší. Po naplánování a obstarání veškerého potřebného materiálu a nářadí následuje příprava pokladu a vybudování základů. Podklad může tvořit buď zemina s vrstvou štěrku, případně kamínků, nebo beton s nepatrným spádem. Terasa nesmí být v žádném případě položena přímo na půdě, neboť by trpěla nadměrnou vlhkostí a hnilobou. I proto je nutné myslet při budování základů na dostatečné proudění vzduchu.

Instalace dřevěné terasy

Pro montáž terasy jsou nezbytná nejen samotná prkna, ale také hranoly z tvrdého dřeva pro plovoucí pokládku na vrstvě štěrku. Následují výškově nastavitelné terče pro překlenutí výškových rozdílů vybraného terénu a pro umístění nosných roštů. Každé prkno přišroubujte v předvrtaných otvorech dostatečně dlouhými nerezovými vruty k podkladním hranolům na obou koncích, vždy nejlépe na pravé i levé straně. S ohledem na možné bobtnání a sesychání dřeva je třeba ponechat mezi jednotlivými prkny několikamilimetrovou mezeru.

Další postup po montáži dřevěné terasy

Montáž dřevěné terasy by měla být zakončena zbroušením povrchu, je-li to potřeba. Ještě podstatnější je však první ošetření celého povrchu. Ochranný olej totiž zabrání tomu, aby vlhkost pronikala do struktury dřeva, a také ochrání povrch před zešednutím vlivem klimatických podmínek, zejména pak UV záření. Následná údržba dřevěné terasy není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. V podstatě by mělo být dostačující ošetření dvakrát ročně, konkrétně před začátkem a po skončení zimy. V případě nenadálých prasklin je však vhodnější okamžitá oprava a ošetření povrchu.

Hodláte si konečně pořídit terasu a maximálně využít prostor kolem domu? Není proč otálet, právě teď je na stavbu terasy ta nejvhodnější doba.

1 komentář u „Návod, jak postavit dřevěnou terasu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *