Zkušenosti s podlahou Moduleo

Po více než čtyřech letech mohu bilancovat volbu podlahové krytiny v celém domě. Vybrali jsme tehdy vinylovou krytinu Moduleo.

Na kolik přijde Moduleo

Podlahovou krytinu můžete pořídit od stovek za m2 po tisíce. My jsme pokládali Moduleo do celého obytného prostoru, což dělalo odhadem okolo 160 m2, takže jsme hledali dobrý poměr cena/výkon. Jaké varianty jsme zvažovali najdete ve starším článku.

Moduleo jsme v roce 2012 sehnali za cenu lehce pod 400 Kč/m2. Dnešní ceny jsou možná už trochu jinde. Můžete si je porovnat na Heuréce:  Porovnání cen podlah Moduleo.

Pro jistotu připomínám, že máme podlahové topení, takže jsme nemohli/nechtěli použít klasickou plovoucí podlahu.

Pokládka

Podklad pro pokládku musí být naprosto hladký, ideální je asi stěrka. My jsme pokládali na zbroušený anhydrit a šlo to také. Klíčové ale je odstranit naprosto všechen prach a i nejdrobnější kamínky. Na pár místech jsem to neuhlídal a na podlaze je vidět drobný hrbolek.

Pokládka je i pro laika poměrně snadná. Doporučuji koupit speciální lepidlo přímo pro podlahy Moduleo.

Podklad natřete válečkem lepidlem a pokládáte pásy Modulea. Lepidlo zasychá tuším po půl hodině, takže si místnost rozvrhněte tak, abyste do cca 15-20 minut úsek nalepili. Ten pak uhladíte dalším válečkem.

Nejhorší práce jsou lišty. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že lišty jsem dělal 2-3 krát tak dlouho, než vlastní pokládku podlahy.

Na řezání Modulea stačí obyčejný vylamovací nůž na koberce.

Zkušenosti s provozem

Je třeba odlišit světlou a tmavou část – u světlé podlahy se většina návštěv ptá, jestli je to dřevo, takže iluze je zřejmě dokonalá. Já sám to neposoudím, když na podlahu koukám několik let :).

Tmavá podlaha je průšvih a sami si říkáme, proč jsme ji vlastně volili. Vždyť je známá věc, že na tmavé podlaze je všechno vidět. Co je ale ještě trochu větší problém, je to, že rozhodně neplatí, že je podlaha nepoškrabatelná, jak tvrdí marketingové materiály výrobce. Podlaha se samozřejmě provozem poškrábe a když je základ tmavý, je to vidět. Na světlém dřevěném designu to vidět není. Závěr je tedy ten, že pokud bude podlaha více namáhána, vybírejte světlý dřevěný vzhled, ve kterém se škrábance ztratí.

Podlaha je také samozřejmě hodně tvrdá, protože 2-3 milimetry vinylu položeném na betonu prostě měkké být nemohou. Na druhou stranu není ale problém položit na vinyl koberec, pokud vás tvrdá podlaha omrzí.

Na pár místech se také jednotlivé lamely rozjely od sebe. Je to třeba o milimetr a naštěstí na místech, kde to není vidět. Čím to je netuším. Jsem přesvědčen o tom, že po položení tam mezery nebyly. Je možné, že celý dům ještě pracoval a tím se to stalo. Každopádně při lepení pečlivě naražte lamely na sebe a nechoďte po nich, dokud lepidlo nezaschne.

2 komentáře u „Zkušenosti s podlahou Moduleo

  1. zdravím.

    chtěl bych se zeptat jestli by jste šli opět do této podlahy. Máme v plánu ji nechat lepit, raději odborně, původně jsme měli vybraný click, ale i kvůli ceně budeme nejspíše dělat lepený moduleo select.

    Trochu se bojím tvrdosti, ale studená snad jako dlažba není ne?

    1. Klidně bych šel znovu do světlých variant (imitace dřeva), nešel bych do tmavé, protože není pravda, že se to nepoškrábe. Na světlé imitaci dřeva ale škrábance nejsou vidět.

      Máme pod tím podlahové topení, takže studené to není :) Pokud ale v zimě netopíme, tak podlaha studená je. V létě je v pohodě i bez topení. Ledové jako dlažba to ale není ani v zimě určitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *