Dřevěná terasa – svépomocí nebo od profíků?

Dřevěné terasy jsou dnes velmi populárními doplňky zahrad a domů a tvoří obvykle přirozený přechod mezi domem a zahradou. Jak na její realizaci?

Dřevo je přírodní materiál a i proto se nám po něm příjemně chodí a pocit z dřevěné terasy je neporovnatelný s betonem nebo dokonce plastovými imitacemi dřeva. Ne každý si ale troufne udělat si terasu sám, jako autor tohoto blogu. Pokud patříte mezi ty, kteří nejsou úplně manuálně zruční, bude rozumnější nechat si terasu postavit od odborníků.

Klíčovým prvkem teras je samozřejmě dřevo. Dřevěné terasy nemůžete vyrábět ze dřeva jaké vás napadne, protože terasa je neustále vystavena rozmarům počasí a obyčejné dřevo brzy vezme z své. A nikdo přeci nechce dělat terasu na dva nebo tři roky. Z našich dřevin se pro výrobu terasy hodí například modřín, který obsahuje hodně pryskyřice a je tím pádem odolný proti vodě i sněhu.

Pokud nejste nuceni použít úplně nejlevnější dřevo, je lepší sáhnout po modřínu sibiřském, který má ještě lepší vlastnosti než místní modříny a udává se, že terasa z něho vydrží 25 a více let. Obložení domu (fasády, štíty, podhledy) dokonce 80 a více let.

Pokud nejste financemi limitováni vůbec a chcete ještě trvanlivější dřevo, můžete sáhnout i po exotičtějších dřevinách:

  • Jatoba – tvrdá a extrémně odolná dřevina s unikátním, lehce načervenalým nádechem. Trvanlivost 30 let.
  • Ipe – dřevina ze Střední a Jižní Ameriky. Má olivově hnědou až černozelenou barvu, může obsahovat světlejší nebo tmavší pruhy. Jedná se o extrémně těžký, odolný a stabilní materiál. Trvanlivost 40 – 50 let
  • Cumaru (nebo také Brazilský teak) – je světle až tmavě hnědé. Je odolné s velkou hustotou. Trvanlivost 40 – 50 let.
  • Teak – vyhledávaný pro svou jedinečnost a elegantní vzhled. Je velmi tvrdé, pevné, pružné a trvanlivé. Trvanlivost 30 – 40 let
  • Merbau – tmavá dřevina původem z jihovýchodní Asie a Oceánie. Oplývá přirozeně rozmanitými barvami v odstínech žluté, hnědé a červené. Trvanlivost 30 let.

Po volbě dřeva již nastává samotná realizace.  Pokud bude terasu dělat firma, měl by  vás její odborník navštívit na místě terasy, vše si zaměřit, zjistit detaily a ujistit se, že vy i firma víte, co děláte. Vlastní realizace se pak dá popsat šesti kroky:

  1. Příprava dřeva pro vaši terasu – dřevo musí vyschnout a získat takovou vlhkost, jaká bude na místě instalace
  2. Příprava štěrkového lože, na které terasu budete pokládá (pokud ji pokládáte na zem a nejedná se o terasu na domě
  3. Stavba roštu z hranolů, na které se bude pokládat finální vrstva terasy
  4. Napuštění dřeva olejem pro jeho dokonalý vzhled
  5. Položení prken na připravený rošt
  6. Dokončovací práce – lišty, různé doplňky a pod.

Ať už se rozhodnete udělat si terasu vlastníma rukama, nebo se raději svěříte odborníkům a necháte se udělat terasu na klíč, nepodceňujte přípravu – výběr dřeva, výběr dodavatelské firmy, pečlivé zaměření a důkladní naplánovaní stavby. Jen tak vám bude dřevěná terasa sloužit dlouhá léta a k plné spokojenosti.


Toto je placený reklamní článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *