Šikovný kopáč nad zlato

Také jste ve škole slýchali „Když se nebudeš učit, skončíš jako kopáč u lopaty“? Realita je ale trochu jiná. Malé zamyšlení nad tím, kolik si vydělá kopáč.

Potřebovali jsme vykopat asi 15 metrů příkopu pro položení trubky pro odvod vody, která při velkých deštích přitéká před dům a nemá jak odtéct. Odvést ji potrubím podél plotu do zahrady bylo jediné rozumné řešení. Stačilo málo – vykopat zmíněných cca 15 metrů s tím, že u domu šlo o hloubku blížící se jednomu metru, která se postupně díky svahu zmenšovala, až trubka vyšla na povrch.

Udělat výkop šlo v podstatě třemi způsoby:

  1. bagrem (nejdražší řešení)
  2. svépomocí (musel bych se potom minimálně týden léčit)
  3. najmout si kopáče

Jako nejrozumnější jsem vyhodnotil variantu číslo tři a oslovil místního člověka, který dělal i na stavbě domu. Od šéfa firmy, která stavěla spodní stavbu jsem na něj dostal doporučení „na výkopy on je nejlepší“ a doporučení nelhalo. Precizní a čistá práce, která se u obyčejného výkopu jen tak nevidí. Až mi bylo líto ho druhý den po položení trubek zasypat.

Co je ale podstatné pro tento článek – po přepočtu odměny na hodinovou mzdu jsem se dostal někam na 350 Kč/hodina (čistá ruka). Průměrná mzda v Česku vychází na nějakých 150 Kč hrubého (25 000 Kč měsíčně za 170 hodin).

Samozřejmě se porovnává neporovnatelné, protože sezení někde v kanceláři se vůbec nedá srovnat s celodenním oháněním krumpáčem a lopatou.  Navíc je kopáč omezen sezonou – v zimě díru nevykopete a také tím, že většinou nesežene práci na denodenních osm hodin, takže si zcela jistě nevydělá 59 500 měsíčně.

Plyne z toho ale jedna věc – není pravda, že jako kopáč musí člověk živořit za minimální mzdu.  Naopak, pokud je dobrý kopáč a umí přiložit ruku i k jiné práci na stavbě, nemá o práci nouzi a vydělá peníze, o kterých se mnohým zaměstnancům ani nezdá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *