Připojení k internetu

Připojení k internetu nesouvisí úplně se stavbou, ale bez něj se žije v novém domě dost blbě. Možná je to moje profesní deformace, ale schválně si zkuste žít pár dní bez internetu nebo s internetem od našich hodných mobilních operátorů, jejichž FUP spotřebujete za dva dny.

Pokud stavíte dům, je docela pravděpodobné, že budete připojení řešit vzduchem, protože telefonní linky (ADSL) už se podle mě dnes do nových lokalit moc netahají a že by vám k pozemku vedla optika, je také dost málo pravděpodobné. Naštěstí dnešní technologie umožňují řešit vzduchem dostatečné rychlosti, takže to není problém.

Moje obecná rada, která platí pro každého, kdo staví – porozhlédněte se, zda ve vašem okolí nepůsobí sdružení lidí, které poskytuje připojení svým členům. Nejste pak připojeni přes komerčního poskytovatele, ale přes sdružení nadšenců, kteří vybudovali vlastní síť a starají se o její chod. Připojení samozřejmě nebude zadarmo, ale podle mého průzkumu je poměr cena/výkon nejlepší.

Wifi anténa
Anténa zajišťující připojení k internetu

Když budu konkrétnější, tak já jsem vybral jako poskytovatele sdružení svata.net, kde mám za 350 Kč měsíčně rychlost okolo 10/10 Mbit, což považuji za hodně slušnou nabídku. Obvykle si musíte zakoupit i vybavení pro připojení, tj. anténu. V mém případě jde o trochu větší anténu, protože se připojuji na AP cca 1,8 km daleko a ta stojí něco okolo 1700 Kč. Nutno ale podotknout, že nějaký vstupní poplatek mají často i komerční firmy.

Pokud jde o velikost těchto sdružení, tak jsou to často stovky lidí, konkrétně svata.net má okolo 700 členů, takže nejde o partičku kamarádů, co si něco flikují na koleně. Na počet členů sdružení je dobré se informovat, lecos to o něm napoví.

Výhodou připojení v rámci sdružení je asi hlavně to, že o síť se starají nadšenci a cílem sdružení není vydělávat. Když tedy například klesne cena konektivity, dostanete rychlejší internet, což u komerčního poskytovatele nemusí platit. Pro někoho může být trošku mínusem, že neexistují garance a nemáte třeba infolinku 24 hodin denně. U komunitních sítí vždy záleží na konkrétních lidech, kteří se o síť starají. Co funguje někde skvěle, může být jinde katastrofa, ale to platí i u komerčních ISP. A koneckonců přejít v případě nespokojenosti také není problém, nemáte obvykle žádný úvazek a vybavení (anténa) je univerzální a můžete ho použít i u jiného poskytovatele.

PS: jedna stavební – samozřejmě nezapomeňte už při návrhu domu myslet na nějaký ten stožár, kam umístíte anténu nejen pro připojení k internetu, ale třeba i pro televizi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *