Zámková dlažba Semmerlock pod pergolu (NÁVOD)

Dlouho jsme vybírali podlahu pod pergolu a nakonec vybrali v OBI – byla to konkrétně  zámková dlažba Semmerlock, kterou ale přes zimu přestali prodávat :)

Zámková dlažba – výběr a nákup

Šlo o dlažbu značky Semmerlock, konkrétně typ Country Kombi, takže jsem ji zkusil poptat přímo u výrobce a šlo to překvapivě hladce. Obával jsem se, že bude problém s dopravou, protože OBI máme pár metrů od domu a doprava by byla za pár korun. Zámková dlažba přeci jen není balíček, který vám přiveze PPL za 150 Kč.

Naštěstí má Semmerlock po republice dost partnerů a v Berouně hned dva. Zajímavé bylo, že mi vůbec nenabídli toho, kterého mají na webu jako své zastoupení. Oboje nabídnuté stavebniny jsem oslovil a logicky vybral tu levnější nabídku. Obě se lišily v podstatě jen ve výši slevy, kterou automaticky daly – jedna dala 10 %, druhá 15 %.

Dodání dvou palet dlažby (cca 21 m2) trvalo asi 14 dní, takže jsem měl dost času nastudovat postupy pro pokládku, protože jsem to nikdy před tím nedělal. Ale pozoroval jsem už lidi, co to dělali :)

Pokládka se sestává z pěti kroků:

Hrubý štěrk

Prvním krokem bylo vysypání plochy hrubým štěrkem frakce 8-12 mm a jeho zhutnění „žábou“.  Vysypáno jsem měl už od podzimu, ale pak jsem to nechal na jaro. Takže nyní jsem jen štěrk přejel žábou, aby byl zhutněný. Štěrku jsem měl cca 5 cm, což není úplně podle návodů, ale kopat hlubší základ se mi nechtělo a po pergole se mi nebudou promenádovat metrákoví lidé :)

Jemný štěrk

Teď už přichází vyšší dívčí, protože na hrubý štěrk je třeba nasypat jemný štěrk frakce 4-8 mm a ten je už třeba rovnat do přesné roviny. Pro tyto účely jsem si k hranám pergoly položil dvě latě, přes ně třetí a na ní vodováhu. Tímto „nástrojem“ jsem jemný štěrk rovnal do vodováhy. Rýhy po vyndaných latích jsem pak dosypal a uhladil zednickým hladítkem.

Zámková dlažba

Po jemném štěrku přichází to hlavní – pokládka dlažby. Konkrétně u té naší bylo v první řadě nutné vymyslet systém, jak převézt dlažbu z palety před barákem na zahradu a zachovat pořadí dlaždic tak, aby zůstal zachovaný vzor. Nejjednodušší se nakonec ukázalo složit z palety jednu vrstvu do kolečka a u pergoly ji přesně opačným postupem vyndat. Když si dobře zapamatujete odkud začít nakládat a pak to u vykládky uděláte celé pozadu, jde to. Často se doporučuje brát jednotlivé cihly z různých palet, ale když máte vzor a několik rozměrů cihel, je to v podstatě nemožné.

Jednotlivé cihly se do štěrku položí a po položení jedné vrstvy z palety jsem je usadil gumovou palicí tak, aby žádná nevyčnívala a všechny byly vodorovně. Spáry naštěstí není třeba řešit, protože cihly mají osazení, které spáry zajistí, stačí je narazit na sebe tak, jak to dovolí.

Zhutnění žábou

Položenou dlažbu jsem přejel vibrační deskou, čímž se srovnaly drobné nerovnosti a celá dlažba o něco klesla. V návodech se uvádí, že by finální dlažba měla být cca 1 cm nad obrubníkem. Na vibrační desku nezapomeňte navléknout gumový návlek, jinak si dlažbu poškodíte!

Zásyp

Po kompletním položení dlažby přichází poslední krok – zasypání spár křemičitým pískem. U této konkrétní zámkové dlažby a našich cca 20 m2 jsem spotřeboval dva a kousek 25 kg pytlů a počítám s tím, že ten třetí tam postupně ještě padne, protože všechno si sedá a zejména v části, kde prší, písek ve spárách docela mizí.

Celá pokládka od hutnění hrubého štěrku až po zásyp mi trvala celý den, ale bylo to jen tak tak.

2 komentáře u „Zámková dlažba Semmerlock pod pergolu (NÁVOD)

  1. Dobry den,
    jak je to prosim s „prakticnosti“ teto dlazby (spineni, cisteni, udrzba, praskani…)?

    Predem dekuji za predane zkusenosti.

    Milan

    1. Nenarazili jsme za ten tok na žádný problém. Nic neprasklo a údržba spočívá v občasném zametení nebo spláchnutí hadicí. Díky barevnosti není na dlažbě v podstatě špína vidět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *