Peripetie s čerpadlem

Mít zahradu je sice příjemné. Moci si na ní něco vypěstovat ještě více. Je ale potřeba si uvědomit, že to má také svá úskalí. Kupříkladu se zavlažováním. Asi nikomu už se dnes nechce běhat po zahradě s konvemi a odrovnávat si záda. Takže musíte vybrat a pořídit správné čerpadlo. A jak vlastně na to?

Čerpadlo je potřeba vybírat tak, aby odpovídalo práci, kterou po něm budete chtít. To znamená, že musíte zvážit, jakou vodu budete čerpadlem čerpat, tedy jestli čistou nebo znečištěnou, pak budete potřebovat kalové čerpadlo, nebo dokonce chemicky upravenou. Odkud ji budete čerpat, hlavně jestli ze studny nebo třeba z vrtu, protože čerpadla do vrtů mají specifický tvar. Důležitá je také frekvence čerpání vody a jaký objem budete přečerpávat. Podle toho je pak nutné určit správně sílu čerpadla, která se pak odrazí také na tlaku čerpané vody.

To všechno zvážíte, koupíte čerpadlo a doufáte, že vám dlouho vydrží. To se ovšem stát nemusí a za půl roku s ním můžete letět do servisu. A že jsou opravy čerpadel ne zrovna levný špás.

Lepší je tedy nejprve hodně dlouho vybírat a nechat si poradit, než vyhodit peníze oknem za přístroj, který nebude fungovat tak, jak má. Čemu lze důvěřovat bývají česká čerpadla Sigma. Je to dobrá značka, kterou skoro každý zná a důvěřuje jí. Navíc právě rozšířená česká čerpadla Sigma nejsou eventuálně tak nákladná na servis.

U nás se dlouho přemýšlelo, jestli pořídit ponorné čerpadlo do studny, nebo raději horizontální nad studnu. U studny naší hloubky šly použít obě možnosti, ale nakonec to vyhrálo to ponorné s tím, že je přenosnější, snadněji se na zimu schovává. Je totiž potřeba ho vždy vytáhnout ze studny a schovat, ideálně i odstranit všechnu vodu uvnitř, pro jistotu.


Toto je placený PR článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *