Nákup dřeva do krbu – na co myslet

Jako správný člověk z města odkojený ústředním topením jsem o topení v krbu nevěděl nic a říkal si, že prostě koupím dřevo a topím.

Firem prodávajících palivové dříví jsou kvanta a není problém najít takovou, která je kousek od vás a dřevo vám přiveze i zdarma. Na webu mají většinou více či méně dobře popsané typy dřeva a ceny, takže vybrat si není moc velký problém.

Základní poučka pro topení dřevem je ta, že potřebujete dřevo tvrdé – buk, dub a podobné, protože déle hoří a tím pádem i vydrží. Měkké dřevo, například smrk, je dobré tak akorát na rozdělání ohně, protože třísky z dubu se dělají dost blbě a nehoří tak dobře.

Ovšem co mě docela zaskočilo je to, že se obvykle prodává dříví nevyschlé, takže dost dobře nejde dřevo koupit a hned s ním topit. Dřevo by prý mělo správně vysychat na vzduchu dva roky. Když jsem se o tom bavil s kominíkem, který nám dělal po roce revizi komína, tak mi říkal, že je to normální, že nikdo neprodává vyschlé dřevo. Podle něj je to tím, že o dřevo je v posledních letech tak velký zájem, že není čas ho sušit. Co zpracovateli přivezou z lesa, to se rozřeže a rozseká a jde k zákazníkům. Nevím, zda to platí úplně 100%, ale zní to logicky.

Tím pádem máte ale problém, když  se nastěhujete do nového domu. Těžko si budete dva roky před dostavěním domu kupovat dřevo a nechávat ho na neexistující zahradě vysychat. Já to řeším tak, že mám dřevo složené v garáži a po menších várkách ho přesunuji do technické místnosti, kde trochu proschne. Ideální to ale rozhodně není a nehoří tak, jak by hořelo proschlé.

V létě plánuji nakoupit dřeva trochu více, než na zimu spotřebujeme a začít tak postupně budovat zásobu dřeva, které bude prosychat aspoň rok a později i dva. Kupovat v jeden rok dřevo pro potřeby tří následujících zim, by byla trochu moc velká finanční rána.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *