Kdy se navrátí investice do tepelného čerpadla?

Každý, kdo uvažuje o pořízení tepelného čerpadla vzduch voda, určitě přemýšlí hlavně o ekonomické stránce této varianty. Již dopředu mnoho lidí zajímá, zda se nákup tohoto systému vyplatí či nikoliv a jaká bude návratnost investice.

K jejímu výpočtu je třeba přistupovat na základě mnoha faktorů, které rozhodují o výši vstupních investic.

Pořiďte si tepelné čerpadlo místo plynu

Pakliže v oblasti vašeho bydliště není jakýkoliv přísun plynu, je vybudování tepelného čerpadla jistě tou nejlacinější cestou, jak se domoci potřebného tepla a ohřevu vody. K pořízení budete potřebovat pouze několik důležitých funkčních prvků, které vám zajistí přeměnu energie ze vzduchu na energii topnou.

Návratnost se v tomto případě pohybuje někde kolem pěti až deseti let, což je naprosto ideální.

Výběr z několika typů tepelných čerpadel

Dostat se však můžete také do situace, kdy řešíte jaký druh tepelného čerpadla zvolit. Jestli se obrátit na hlubinné vrty, zemní kolektory nebo tepelné čerpadlo vzduch voda. První dva zmiňované modely jsou však ekonomicky mnohem náročnější, a jejich realizace nemusí být pokaždé možná.

I v tomto případě tedy vítězí tepelné čerpadlo vzduch voda, u něhož je návratnost obdobná, jako výše.

Novostavby jsou nejekonomičtější

Budeme-li hovořit o novostavbách, které disponují mnohem lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, může se potenciální návratnost investice do tepleného čerpadla vzduch voda snížit až na polovinu. V tomto případě jde o tři až pět let, i za předpokladu, že dochází k neustálému zdražování elektrické energie, vzhledem k tomu, že systém získávání energie ze vzduchu, potřebuje v malé míře i svůj externí zdroj.

Tepelné čerpadlo vzduch voda je jednoznačnou volbou v této oblasti, o které by měl uvažovat každý majitel nemovitosti. Jedním z dodavatelů kvalitních tepelných čerpadel je společnost Remko.

tepelne-cerpadlo-navratnost


Toto je placený PR článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *