Spotřeba elektřiny v závislosti na venkovní teplotě

Za rok bydlení v domě jsem už nastřádal docela slušnou historii útrat za elektřinu, takže se můžu podívat na celý rok 2014. Napadlo mě dát si do souvislosti venkovní teplotu a cenu za topení.

Jestliže v červenci, srpnu a září jsme netopili v podstatě vůbec a pohled na útratu u ČEZu byl hodně příjemný, v dalších třech měsíce už logicky začal účet růst a i když zima je zatím hodně mírná, účet za vytápění v prosinci vypadá na cca 6 000 Kč.

Z grafu se zdá, že pro náklady na vytápění je celkem jedno, jestli je jeden nad nulou nebo pod nulou. Chleba se láme u jiných teplot – dá se říct, že jakmile je venku pod deset stupňů, začínají náklady citelně stoupat.

Data za leden a únor 2013 jsou lehce nepřesná kvůli problému se zapojením topení a celý výpočet vychází z toho, že se mi povedlo udělat správný vzorec na výpočet měsíční fakturace dle spotřebované elektřiny, protože skutečné vyúčtování přijde až v únoru.

Částka obsahuje kromě topení i běžnou spotřebu elektřiny na provoz domu i ohřev vody, což podle letní spotřeby bez vytápění vypadá na cca 1 800 – 2 000 Kč/měsíc.

K ceně za vytápění je třeba připočítat ještě cca 1 500 Kč za dřevo do krbu, které jsme za rok 2013 spálili.

graf-elektrina-teplota

S ohledem na velikost domu není ta spotřeba až tak obrovská, ale stejně jsou v ní podle mě ještě rezervy. Jednak mi chybí nějaký systém, který umožní topení vypnout či zapnout na dálku a netopit, když v domě nejsme (dnes to jsme schopni dělat ručním nastavením dvanácti termostatů a to není moc pohodlné a nejde to na dálku). Zároveň když už máme v ruce roční fakturaci, budeme uvažovat o změně dodavatele elektřiny, pokud by úspora vycházela zajímavě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *