Co se dělo v červnu

V červnu to konečně vypuklo a začalo to pravé stavební šílenství. Slavnostní výkop proběhl 1. června a když se dnes ohlédnu, tak pohled na pozemek se změnil dost zásadně (galerie).

V jednom nestavebním příspěvků jsem sepsal svůj názor na to, proč nešetřit na právníkovi, proč si od něj nechat projít smlouvy s dodavateli a na co si dát ve smlouvách pozor.

Velice brzy se objevil první problém – jak se zbavit zeminy, který se táhl celým červnem. Ačkoliv první odhad zněl, že se možná nebude muset odvážet žádná zemina, nebyla to ani zdaleka pravda. Ukázalo se, že zeminy je třeba odbagrovat prakticky nekonečné množství a zdaleka ne všechna se upotřebí na terénní úpravy. Prozatimní účet je cca 100 tater hlíny, což vypadá opravdu šílené.

Velice brzy došlo i na první změnu za pochodu – měnili jsme technologii opěrné zdi. Bohužel se potvrdilo to, čeho jsem se bál. Opěrná zeď Stavoblock naplánovaná za domem se za dům prostě nevešla, takže jsme museli operativně změnit plán a zeď udělat ze ztraceného bednění.

Dva týdny po prvním kopnutí se stále odvážela přebytečná zemina a začala se rýsovat opěrná zeď. Trošku se změnily plány a deska pro 1NP se začala připravovat před deskou pro 1PP.

Sepsal jsem první příspěvek na téma jak ušetřit při stavbě domu – při zbavování se přebytečné zeminy jsem zjistil sice pozdě, ale přece jednu věc – najměte si co největší auto. Vyjde vás to v součtu levněji.

Sepsal jsem také pár tipů na software pro řízení stavby – nadpis příspěvku zní honosně, ale realita je taková, že jsem jen sepsal programy, které používám já.

Žádal jsem o radu při výběru centrálního vysavače, ale žádný příspěvek od čtenářů se nekonal. Nakonec to vypadá na Beam (Elektrolux), podrobněji o tom napíšu později.

Červen jsme končili tím, že byla hotová příprava pro základovou desku 1NP a bagrovalo se 1PP.

V červenci už se snad bude více stavět a méně bagrovat. Snad se už nebudeme muset zbavovat další hlíny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *