Alarm v domě

Jednou z věcí, kterou považuji za rozumnou investici při stavbě domu, je alarm. Trochu problém je, že se nechci moc rozepisovat o detailech toho našeho, protože člověk nikdy neví, kdo a s jakými úmysly tento blog čte. Možná jsem paranoidní, ale necháme to tak :)

Každopádně pár obecných rad: Odborníci doporučují drátové řešení, protože na rozdíl od bezdrátového se hůř ruší a porušení drátů samo o sobě vyvolá poplach. Pokud tedy stavíte, myslete na roztahání kabeláže pro alarm včas. V případě dřevostavby je ten pravý okamžik pro tahání drátů před zaklopením vnitřních stěn.

Tahání drátu by samozřejmě měla předcházet návštěva odborné firmy, která podle plánů domu navrhne optimální řešení, rozdělí dům na zóny a určí kam dát které prvky alarmu tak, aby celek fungoval správně a logicky. Rozhodně bych doporučoval vybrat firmu certifikovanou výrobcem alarmu.

Třetí etapa je finální instalace, která se v našem případě prováděla do v podstatě hotového domu. Ideální je mít už hotové veškeré špinavé a prašné práce, aby se čidla alarmu zbytečně nepoškodila.

Základními prvky alarmu jsou pohybová čidla, magnetická čidla na otevření dveří a oken, senzory rozbití skla, detektory kouře a sirény. Vyšší level jsou pak kamery zaznamenávající obraz v domě a jeho okolí a další cenově náročnější vychytávky. V podstatě se ale dá říct, že základem je mít magnety na oknech a dveřích a detektory pohybu ve všech místnostech. Při této kombinaci můžete klidně vynechat detektory rozbití skla, protože i když nic neohlásí rozbité okno, detektor pohybu uvnitř neumožní zlodějům pohyb. Siréna je spíš pro vylekání zloděje a přilákání pozornosti sousedů. Existují i sirény, které vydávají zvuk způsobující bolest, akorát je blbý, když si tohle pustíte omylem na sebe :)

Moderní alarmy umí komunikovat přes internet a pomocí chytrých telefonů, takže stav vašeho domu můžete sledovat kdykoliv a odkudkoliv. Rozumné je i napojení na nějakou agenturu, která do domu vyrazí v případě poplachu a je v něm do deseti minut, což vám se obvykle nepodaří. Tato služba se dá pořídit od stokorun měsíčně.

Cena zabezpečení domu je samozřejmě hodně individuální  a záleží na tom, jaké všechny prvky si vyberete. Rozumné řešení bez zbytečných technických výstřelků a zbytečností, které by mělo spolehlivě ochránit dům, vyjde plus mínus na 1 % z ceny domu (je to tedy podobné jako cena centrálního vysavače). Malý dům v ceně okolo 2 mil. ochráníte od cca 20 tis., větší se bude blížit padesáti tisícům, ale utratit můžete i hodně přes sto nebo ještě více.

Perlička na konec – samozřejmě jsme si už dvakrát vyvolali poplach, když jsme si v pohodě ráno otevřeli okno a nedeaktivovali alarm :) Ale snad si časem zvykneme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *