3D model domu v Google Sketchup

Opět se vrátím trochu do minulosti k počátkům stavby. Dům jsem si neprojektoval sám, nejsem projektant, ale udělal jsem si 3D model domu v programu Google Sketchup. Pokud si kladete otázku proč, tak jsem chtěl mít představu o domě dřív, než bude stát. Mohl jsem si vzít od projektantky 3D model, kde je vidět každý trám, ale jednak nemám CAD, ve kterém bych to mohl prohlížet a hlavně to není ono, protože k tomu modelu nezískáte ten správný vztah, když ho nemodelujete vlastníma rukama.

K čemu mít vztah k modelu? Já osobně jsem si při modelování uvědomil spousta souvislostí, které mě z projektu na papíře vůbec nenapadly. Věděl jsem díky němu o spoustě věcí, které mě pak při stavbě nepřekvapily. Navíc jsem dostal pod kůži rozměry domu a když jsem pak při stavbě potřeboval nějaký rozměr, měl jsem ho orientačně v hlavě a to se vždy hodí.

Google Sketchup je na toto modelování ideální program, který je navíc zdarma, takže si ho může zkusit opravdu každý. Na rozdíl od klasických 3D programů má ovládání pro laiky a pochopíte ho během půl hodinky. Vymodelovat si vlastní dům je taková miniaturní verze toho postavit si ho vlastníma rukama. A protože málokdo si dům vlastníma rukama celý staví, je jeho vymodelování v počítači ideálním způsobem, jak se s vlastním domem sžít a „pochopit“ ho.

Je možné, že se vám modelování zalíbí a zvládnete ho na takové úrovni, že si v Sketchupu dům rovnou navrhnete a podle modelu postavíte. I tací jsou mezi námi a píšou o tom na blog.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *