Travní koberec – návod na položení (video)

Pěstovat trávník ze semínka nebo ho mít za půl dne hotový? My jsme zvolili druhou variantu a o zkušenosti s výběrem i pokládkou travního koberce se teď podělím.

Travní koberec nebo semínka?

Výhoda travního koberce je zřejmá – trávu máte hned a bez pracného několikatýdenního pěstování. Tráva vypěstovaná na plantáži je pravděpodobně také vypěstovaná lépe, než to zvládne amatér pěstující trávu poprvé.

Nevýhoda travního koberce, resp. výhoda varianty pěstování od semínka je samozřejmě cena. Klasická reakce našeho okolí na to, že budeme pokládat travní koberec byla „to je ale pěkná pálka, co?“ No, není to tak žhavé.

Cena travního koberce vs. pěstování ze semínka

Cenový rozdíl je subjektivně tím větší, čím větší trávník chcete založit. Něco jiného je, když zakládáte 50 metrů a když zakládáte 500 metrů. Procentuálně je rozdíl samozřejmě pořád stejný, ale u malé zahrady je vám tak nějak jedno, jestli trávník stojí 4 tisíce nebo 500 Kč, ale rozdíl 40 tisíc vs. 5 tisíc už je daleko citelnější.

My jsme  dělali 84 m2, což je plocha, kde ještě suma za travní koberec tolik nebolí. Měli jsme to štěstí, že jsme dostali doporučení na ZD Klecany, kde mají travní koberce suverénně nejlevnější – 85 Kč/m2 včetně DPH (na trávník je DPH 15 %). Nikde jinde jsem nenašel cenu pod 100 Kč/m2 a ceny 130-140 Kč jsou naprosto normální. Takže i když doprava z Klecan stála skoro 3 tisíce, pořád se to vyplatilo a čím více trávy budete kupovat tím se to vyplatí více.

Příprava podkladu

Jak už asi z tohoto blogu víte, razím heslo, že věci se mají dělat jednoduše a nic se nemá přehánět. Takže jsem terén pod trávníkem srovnal plus mínus do roviny, vykopal drny původní trávy a na nic moc kvalitní hlínu navezl cca 5 cm kvalitní zahradní zeminy (280 Kč/tuna), celkem asi 4,5 tuny. Tím veškerá příprava skončila. V některých návodech doporučovanou vrstvu křemičitého písku jsem vynechal, přišlo mi to zbytečné – nedělám golfové hřiště :)

Pokládka travního koberce

Koberec nám přijel v rolích 0,40×2,5 m, tj. 1m2 je jedna role. Nejprve mě překvapilo, že role jsou poměrně malé, v průměru mají cca 25 – 30 cm. Když jsem ale vzal první roli do ruky, pochopil jsem, že větší role by byla dost problém, protože roličky mají okolo 30 kg a docela se pronesou.

Vlastní pokládka je triviální záležitost. Prostě rozbalujete role a navazujete je na sebe. Pokud potřebujete roli zkrátit nebo vyříznout do nějakého tvaru, stačí vám k tomu větší nůž nebo podobný nástroj. My jsme použili zahradní lopatku, kterou jsme trávník urýpali do potřebného tvaru. Důležité je napasovat jednotlivé díly trávníku těsně k sobě.

Když trávník leží, doporučuje se ho převálcovat, aby se co nejvíce přitiskl k podkladu. Na válcování jsme si půjčili v OBI válec, který se na místě naplní vodou a tím se zajistí jeho dostatečná hmotnost. Půjčení válce stojí 180 Kč na den, takže žádný velký náklad a asi se to vyplatí.

Pokládku trávníku jsme zachytili na toto instruktážní video. Jak vidíte, práce jde od ruky velice rychle :)

Reálný čas položení 84 m2 ve dvou lidech a dvou dětech :) byl cca 3 hodiny i s válcováním, což mě příjemně překvapilo.

Zalévat, zalévat, zalévat

Co po položení? Trávník musíte pořádně zalévat dokud nezakoření. Naštěstí nejsou ještě žádná velká vedra, takže první den po položení jsme zalévali 2x a v dalších dnech už jen jednou. Výhodu je, že den před položením hodně pršelo, takže podklad byl nasaklý dost.

Zhruba za týden až deset dní od položení se má trávník poprvé posekat, takže jdu vybírat sekačku. Ba ne, už mám vybráno :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *