Řešíme vodu na zahradě

K našemu domu je také malá zahrádka, kterou jsme se rozhodli řešit jednoduše a účelně. Nechceme žádné výstřelky, a rozhodně ani žádnou práci navíc, jinak místo aby zahrada sloužila člověku, slouží člověk zahradě. Vybrali jsme proto jednoduchý design, nízký trávník, v rohu pouze dva malé záhonky, kde budeme pěstovat pár oblíbených rostlin a v druhém rohu květiny. Jednoduché a nenáročné. Kromě toho jsme ale také chtěli na naší zahrádce trochu toho komfortu, což pro nás znamená jediné – bazén, v kterém se budeme moct v letních měsících ochladit. Vyloženě na plavání to není, je spíše menších rozměrů, ale pár temp v něm člověk udělá. Pak jsme začali řešit technickou stránku věci. Jednak tedy komplexní zavlažování zahrady a také technickou stránku bazénu.

Pořídili jsme dvě ponorná čerpadla. Jedno na vyvedení vody ze studny k zavlažování zahrady. Rozhodně jsme nechtěli dělat to, co generace před námi a tahat těžké konve. Zalévat budeme pohodlně hadicí. Druhé čerpadlo je pak k odčerpávání vody z bazénu. Během roku kromě zimy v něm voda bude zůstávat, máme samozřejmě pískovou filtraci a veškeré potřebné chemické prostředky určené k ochraně vody před vznikem biologických znečištění. Hodně jsme přemýšleli, jaká čerpadla by se nám hodila. Spíše na studnu, než na bazén. Uvažovali jsme o horizontálním čerpadle, ale nakonec jsme vzhledem k jeho velikosti zvolili raději menší ponorné, které nezabírá prakticky žádné místo. Taky jsme zjistili, jaké jsou výhody pružné spojky, tedy spíš čerpadel, které tuhle spojku mají. Nejsou totiž tolik hlučná a hlavně tahle spojka tlumí vibrace, takže jsme jednoznačně volili čerpadla, která pružnou spojku mají.


Toto je placený PR článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *