Relativita peněz při stavbě domu

Ekonomické okénko :) Při stavbě domu hrozí, že začnete vnímat peníze jinak, než je vnímáte normálně. Nejsem ekonom, ale logicky to bude asi tím, že najednou počítáte v milionech a pak nějaká tisícovka vypadá nepodstatně.

Uvědomil jsem si to znovu při psaní článku o tom, co dělat na klíč a co ne. Plánuji v něm například ušetřit za interiérové dveře. Nevím, kolik to bude, ale i kdybych ušetřil 1000 Kč na jedněch, bude úspora 13 000 Kč. To je kapka v moři při pohledu na celkový rozpočet a někdo by nad tím mohl mávnou rukou. Jenže za 13 000 může být spoustu věcí – napadá mě lednička, sedačka či zahradní nábytek. Podobnou sumu ušetřím za vymalování a mám např. další spotřebiče do kuchyně. Prostě tisícovku vyděláváte úplně stejně dlouho, ať dům stavíte nebo ne.

Pokud se člověk nechce stavbou domu zruinovat, musí si neustále připomínat, že peníze mají stále stejnou hodnotu i když teď náhodou chvilku počítáte v milionech. Jakmile budete mít tendenci u kalkulace mávnout rukou, když jde jen o „blbých“ 5000 Kč, přečtěte si tento článek znovu :)

Někde jsem četl myšlenku, která zněla nějak takto a přesně vystihuje podstatu: „Kupovat zbytečně drahé věci není frajeřina, ale blbost.“

Někdy příště napíšu, na čem se rozhodně šetřit nevyplácí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *