Co dělat na klíč a co ne

Necháváme si stavět dům v podstatě na klíč, protože nejsem ani zedník ani tesař/truhlář a raději se budu věnovat tomu, co umím a nenechám si pro pár ušetřených korun nechat spadnout dům na hlavu. Jsou sice i tací, co staví dům úplně sami, ale to je trochu jiný level :)

Nicméně i když se rozhodnete pro stavbu na klíč, je dobré popřemýšlet a nevzít úplně všechno. Firma stavící dům umí postavit dům, ale logicky nemá kapacity a možná ani chuť vám shánět nejlevnější dlaždičky, jímku, plovoucí podlahu a podobně. Sice může mít velkoobchodní ceny, ale určitě nebude sledovat akce či výprodeje, aby vám dala kachlíčky o 100 Kč levněji.

Tady musím pochválit jednání firmy Celet, resp. pana Drahoše, který mi u mnoha věcí na rovinu řekl, abych si je od nich nebral, že když se budu trochu snažit a najdu si je sám, ušetřím. Jeho logika je jasná – vyděláváme na stavbě domu a to nám stačí.

Co jsem z cen na klíč vyhodil

Interiérové dveře

V nabídce jsou dveře Sapeli za 7000 Kč/ks včetně zárubní. To není úplně blbá cena, na druhou stranu v TV mají teď reklamu na dveře se zárubní za asi 3500 Kč. I kdybych je sehnal za 6000 Kč (nemusí jít nutně o Sapeli) ušetřím hezkých pár tisíc.

Přípojky

Tohle je spíše můj specifický případ, kdy spodní stavbu a základovou desku staví jiná firma a je logičtější, aby přípojky dělala ona. Jsme domluveni, že mi je udělají v podstatě za režii jako bonus k celé zakázce.

Vybavení koupelen

Už jsem zmínil – dlaždičky, umyvadla, vanu, WC atd. podle mě dokážu sehnat levněji a s tchánem zvládneme i montáž.

Podlahové krytiny

Dlažba, plovoucí podlahy i PVC jsou věci, které jsou pořád někde v akci a položení zvládneme.

Jímka

Do jímky budu chytat vodu ze střechy a zalévat s ní zahradu. V nabídce byla nějaká šílená cena a já si myslím, že díru mi vyhrábne bagrista při budování základů za pár stovek a plastové jímky v potřebné velikosti se na internetu dají koupit od cca 15 000 Kč. Tohle budu ale muset pořádně nastudovat, pokud by měl někdo zkušenost s výběrem jímky, podělte se v komentářích.

Garážová vrata

Mám pocit, že garážová vrata jsou další zboží, které je pořád někde v akci, takže se domnívám, že je zvládnu také pořídit levněji (minimálně o dopravu za 3000 Kč, která byla v nabídce, protože by se vezly asi 150 km).

Vymalování

Tady jde čistě o to ušetřit. Ne, že by malování bylo moje hobby, ale holt šetřit se musí a tohle zvládnu.

Obložení fasády dřevem

Ještě zvážím nákup dřeva na fasádu. Přiměl mě k tomu dnešní článek o Sibiřském modřínu u Petra. Musím se podívat do kalkulací, ale zdá se mi, že jím uváděná cena je super a opět bych mohl něco ušetřit :)

Co rozhodně nemíním dělat sám je elektrika, voda, odpady, podlahové topení, sádrokartony a pod.

Váhal jsem ještě u oken, ale nakonec jsem je nechal dle nabídky. Okna považuji za klíčovou část domu a nechci s nimi experimentovat. Nabídka od Vekry sice vyšla levněji, ale neslyšel jsem na ni úplně dobré reference a navíc bůh ví, jaká by byla cena nakonec (šlo o automatizovanou nabídku na základě poptávky přes web). Okna tedy zůstávají od firmy PKS.

A co je na tomto postupu nejlepší? Když se mi výše uvedené nepovede sehnat výhodněji, vezmu to u dodavatele domu dle původní nabídky.

2 komentáře u „Co dělat na klíč a co ne

  1. Aktuálně se chystám na řešení jímky a přepadu se vsakem: původně jsem chtěl plastovou jímku, ale vzhledem k požadovaným rozměrům (plocha střechy a množství vody) by zdá se plastová vycházela šíleně draho (30 tisíc a více), tak to zatím vidím na betonovou s vnitřní izolací, výrobců několik, cenově tak do 10.000 až 15.000 tisíc (jímka, doprava, vybagrování)… Pravděpodobně do konce týdne budu vědět víc (konkrétní výrobce + cena), tak sem kdyžtak vyvěsím. Jirka

  2. Vykomunikoval jsem si s výrobcem interiérových dveří v Praze – firmou Dewro super ceny za dveře i zárubně, tehdy mi to ušetřilo částku v řádu tísíců kaček . Jsou prakticky srovnatelné kvalitou jako od firmy, kterou jste zvolil vy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *