První faktura od ČEZ přinesla menší šok

Přišlo vyúčtování od ČEZu, kde už jsou vidět první měsíce fungování domu. Když jsem ho otevřel, byla částka trochu jinde, než jsem si plánoval.

Podle vyúčtování jsme od 21. 12. do 31. 12. 2012 projeli bez pár korun 3 000 Kč! A v lednu a půlce únoru to pokračovalo, když jsme podle vyúčtování projeli lehce přes 12 000 Kč!  Tato čísla by znamenala, že úsporná dřevostavba projede v elektřině 8 000 Kč měsíčně. Je sice leden a mrzne skoro pořád, ale stejně… Někde musí být chyba.

Takže začalo pátrání. A protože v elektřině a jejích tarifech, spotřebách, příkonech a výkonech se vůbec nevyznám, využil jsem kontaktů na lidi okolo energie.mesec.cz a zeptal se jich, zda jim vyúčtování připadá normální.  A normální jim nepřišlo zejména v části drahého tarifu. Máme tarif D45d, takže drahou elektřinu máme jen 4 hodiny denně a v té době jedou jen normální spotřebiče. Topení a bojler je odpojen. Podle vyúčtování jsme projeli za 1,5 měsíce 3,7 MWh v levném tarifu a k tomu 1,1 MWh v drahém. Podle diskusí na internetu je u tarifu D45d obvyklá spotřeba 1 MWh drahého proudu za rok a ne za měsíc a půl.

Nebudu to prodlužovat – s elektrikářem na telefonu jsem zkoumal jističe, stykače i elektroměr a ukázalo se, že i když v hodinách jede dražší sazba, naše topení si klidně vesele za draho topí. Proč to tak je nevím, ale pravděpodobně bude chyba v jednotce HDO, které při přepnutí sazby nepošle signál k vypnutí topení. Údajně jsou v tom nějaká relátka a je možné, že jedno je vadné.

Problém jsem nahlásil a popsal ČEZu a neměli žádný problém s tím, přijít se na to podívat. Přijdou příští týden a pak dají poštou vědět, co zjistili. Pokud se chyba potvrdí, fakturace se přepočte. Doufám, že chyba bude skutečně u nich a ne někde v zapojení u nás. Elektrikář mi ale tvrdí, že to v podstatě špatně zapojit nejde a že to přepínání ovládá právě ta chytrá krabička (HDO).

S touto chybou ČEZ vypočetl zálohy na 3 680 Kč měsíčně z čehož usuzuji, že umí odhadnout letní pokles, kdy spotřeba za topení spadne na nulu. Pokud se vyřeší problém s přepínáním, mohly by se zálohy změnit na něco kolem 3000 Kč a to už by bylo na první sezónu docela slušné. Podle toho, co jsem slyšel a četl, se první sezóna nedá brát za bernou minci, protože člověk se s domem sžívá, dům je syrový a topí se více atd. A vidím to i u nás, topení nám určitě jede víc než by muselo, zejména ve zděném sklepě, kde je stále dost vlhkosti, takže tam topíme a větráme o 106.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *