Jak vybrat kotel a topit levněji

Vytápět dům je dnes pohodlné – moderní automatické nebo plynové kotle se obejdou i bez nás. Abychom ale ve svém domově vytvořili skutečný tepelný komfort a neutráceli zbytečně za vytápění, je třeba věnovat pozornost již samotnému výběru kotle. 

Rozmyslet bychom si v první řadě měli, čím chceme vytápět. Dřevo patří dlouhodobě k nejlevnějším topivům, ale musíme počítat například s nemalým prostorem na jeho uskladnění a častým přikládáním. Uhlí je stále oblíbený a levný zdroj tepla, nicméně nepatří k ekologickým topivům. Vytápění plynem je dražší, ale zase poskytuje vysoký komfort s minimem starostí. Při úvaze nad zdrojem tepla bychom měli zvážit především své možnosti, nároky a osobní preference.

Výkon a účinnost kotle

Rozhodujícími faktory při výběru kotle jsou výkon a účinnost, které spolu souvisí. Velikost výkonu kotle bychom měli vybírat s ohledem na tepelné ztráty domu a velikost vytápěné plochy. Je logické, že jinou potřebu tepla na vytápění bude mít dům o ploše 150 m2, který je zateplený, a třicet let starý dům o stejné ploše, jenž na rekonstrukci teprve čeká. Na velikosti výkonu záleží nejen naše tepelná pohoda, ale také případné potíže při samotném provozu kotle.

„Příliš vysoký výkon kotle na tuhá paliva může způsobit problémy při vytápění, kdy při ztlumení kotle dojde k zanesení kotle (dehtování). U plynového kotle může v takovém případě výrazně klesnout účinnost. Naopak příliš nízký výkon zase neuspokojí nároky domu na vytápění,“ uvedl Pavel Vondráček, vedoucí zákaznické podpory topenivodaplyn.cz.

Účinnosti bychom měli vůbec věnovat větší pozornost. „Kotle na tuhá paliva mají zpravidla účinnost kolem 70 procent. U moderních kotlů na dřevo a uhlí začíná účinnost na 80 procentech. Nové plynové kotle mají účinnost přes 90  procent, ale v tomto srovnání a pomineme-li slovo účinnost, mohou některé z nich (kondenzační) dosáhnout až na 108 procent. Samozřejmě platí, že čím vyšší je účinnost kotle, tím menší bude spotřeba paliva,“ dodal Vondráček.

Při výběru kotle sledujte emisní třídu

Dalším klíčovým pojmem při výběru kotle je emisní třída, která nabývá na významu především díky novému zákonu o ochraně ovzduší, jenž zpřísňuje požadavky na kotle. Více se u nich bude sledovat efektivita a tvorba emisí vznikajících při spalování.

„Existuje celkem pět emisních tříd. Platí přitom, že čím vyšší třída, tím účinnější kotel a nižší emise. Postupně by měly z českých domácností mizet kotle v nejnižší třídě 1 a 2 (zpravidla jde o jednoduché cca patnáct dvacet let staré kotle). Od ledna 2014 pak pro nové montáže mají být  povoleny pouze kotle 3. a vyšší třídy a od ledna 2018 pouze kotle ve 4. a vyšší třídě,“ sdělil Jan Hrášek z týmu topenivodaplyn.cz.

V praxi to znamená, že kotle na tuhá paliva ve 3. třídě musí mít účinnost minimálně 73 procent, zatímco ve 4. třídě již 82 procent. Vyplatí se proto již dnes vybírat kotle s co největší účinností. Investice do nich je sice vyšší, ale právě díky vysoké účinnosti a efektivitě spalování ušetří náklady na vytápění a investované peníze se domácnosti vrátí během několika let.

Efektivní plynové kotle

Povinnosti pravidelných kontrol kotlů na pevná paliva, které také do budoucna zavádí zmiňovaná novela zákona o ochraně ovzduší, se můžete vyhnout, pokud budete vytápět zemním plynem, jenž je považován za v podstatě ekologické palivo (při jeho spalováním dochází k výrazně nižší tvorbě emisí).

Při výběru plynového kotle bychom měli kromě výkonu a účinnosti zvážit také jeho druh, tedy to, zda nám bude vyhovovat kotel stacionární (umístěný na podlaze) nebo kotel nástěnný. Stále oblíbenější jsou také tzv. kondenzační kotle.

Stacionární plynový kotel

  • Určený k postavení na podlahu kotelny
  • Možnost vytápění i bez čerpadla (samotížný způsob)
  • Nevýhodou je vyšší spotřeba plynu

Nástěnný plynový kotel

  • Umožňuje také ohřev teplé užitkové vody
  • Nižší spotřeba plynu
  • Jsou menší a mají líbivý design

Kondenzační plynový kotel

  • Vyznačuje se vysokou účinností
  • Nízká spotřeba plynu
  • Nevýhodou je vyšší pořizovací cena (návratnost investice po cca 5 letech)

Nejprodávanější kotle? Junkers a Mora

A co samotné značky kotlů? Mezi nejznámější značky plynových kotlů patří zejména Junkers, Mora nebo Vaillant – právě tyto kotle je možné zakoupit za akční ceny na webu www.topenivodaplyn.cz„Zákazníci si oblíbili především model Junkers CERACLASS ZW 24 s výkonem 24 kW. Jde o kombinovaný kotel s průtokovým ohřevem vody, který je možné v současné době pořídit za necelých 15 500 korun,“ uvedl Pavel Vondráček ze zákaznické podpory.

Jde a kompaktní závěsný kotel, který se vejde i do menších bytů a domů. Jeho výhodou je tichý provoz, takže se nikdy nestane, že by vás rušil. „Výhodou je také snadná údržba, která hraje při stále rostoucí ceně servisu důležitou roli. Přední kryt kotle, pod kterým je elektronika kotle, lze jednoduše sejmout a umožnit tak technikovi rychlý přístup,“ doplnil Jan Hrášek. Kdo hledá komfort anebo si zakládá na technické dokonalosti, zvolí u Junkersů kotel z řady CeraclassExcellence v ceně od 21 tis. Kč, anebo pak některý z kondenzačních kotlů, jež jsou nabízeny od 28 tis. Kč i s DPH.

Nevíte si rady s výběrem nového kotle? Nechte si poradit od odborníků z www.topenivodaplyn.cz.


Toto je placený PR článek, autor blogu nenese odpovědnost za jeho obsah. Pokud chcete vydat podobný článek s tématikou stavebnictví a bydlení, napište mi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *