Suchá zídka z kamenů (návod)

Máme poměrně členitý pozemek a je potřeba ho trochu učesat. Po zkoumání různých možností padla volba na přírodní kamenné zídky, které mi přijdou 100x hezčí a i výrazně levnější, než betonové prefabrikáty pro stavbu zdí.

Kde sehnat kameny

První věc, kterou potřebujete, jsou pochopitelně kameny. My máme výhodu v tom, že na Berounsku jsou lomy, takže jsem logicky zamířil tam, konkrétně na Mořinu. Kameny z lomů prodává i mnoho překupníků, kteří vás budou přesvědčovat, že přímo v lomu se s vámi nikdo bavit nebude a nepustí vás tam. Já mám ale úplně opačnou zkušenost a byl jsem překvapen, jak vstřícně jsem byl v lomu přijat.

Konkrétně na Mořině  můžete získat kámen v ceně 800 Kč za tunu, což je světlý kámen označovaný jako zahradní. Dá se ale koupit i mix, kde je hodně černého kamene, nějaký ten světlý a občas i červený. Volba byl celkem jasná, protože i mix kamenů vypadal pěkně a 300 Kč/t je super cena. V lomu mi hned dohodili i dopravu a slíbili naložení podle mých instrukcí – tj. že nechci kameny, které sám neunesu, cca 50 Kg na kámen je naprosté maximum. Protože jsem neměl absolutně odhad, kolik kamenů potřebuji a co na množství znamená tuna, vzal jsem něco přes 8 tun a zdá se, že to bude akorát.

Stavba suché zídky

Zatím jsem postavil jednu menší, která má v nejvyšším bodě nějakých 60-70 cm, takže šlo o velmi jednoduchou práci. Kompilací různých návodů a zkušeností z internetu jsem vytvořil vlastní návod, podle kterého jsem zídku za půl dne postavil:

  1. v místě zídky si připravte cca 10-20 cm hlubokou rýhu, do které budete klást první řadu kamenů. Rýhu po dně vysypte štěrkem kvůli lepšímu usazení kamenů i odtoku vody.
  2. Založte první řadu z těch největších kamenů, které máte k dispozici. Kameny pokládejte pokud možno tak, aby viditelná zůstávala nejhezčí strana a aby i nahoře zůstala plocha pro další řadu.
  3. První řadu zasypte hlínou ta, aby vznikla rovina a vyplnily se všechny mezery mezi kameny v první řadě.
  4. vytvořte druhou řadu, opět zasypte hlínou, vytvořte třetí řadu atd.
  5. vniklé mezery mezi kameny můžete osázet rostlinami, které svými kořeny zídku ještě více zpevní. Vhodné jsou např. skalník, mateřídouška, střemcha a podobně.

Čeká mě ještě jedna o dost větší zídka, která bude mít v nejvyšším bodě blízko 1 m, což je prý hranice, po kterou je možné dělat zídku na sucho, bez betonování základu.

Pro představu, zídka na fotkách představuje podle mého odhadu 1 – 1,5 tuny kamenů.

3 komentáře u „Suchá zídka z kamenů (návod)

  1. Dobrý den, prosím vás, jak dlouhá je ta zídka? Chtěli bychom odhadnout množství kamenů na naší zídku. Děkuji

    1. To na fotce je tak 5 metrů i s tou zatáčkou. Jak píšu v článku, odhaduji, že je tam cca 1,5 tuny kamene.

      1. Děkuji. My si objednali nakonec tříděný kámen, je o dost menší, máme 2 tuny a jsme zvědaví, zda nám to na zídku 5-6 metrů vystačí, zatím ještě stavíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *