Stavební dozor považuji za nutnost

Jak už jsem psal, nejsem stavař a proto si rozhodně netroufám kontrolovat sám stavbu domu. Poučen reportážemi na všech našich TV si rozhodně netroufnu nechat výsledek jen na stavební firmě, i kdyby byla sebelepší a měla sebekrásnější reference.  Utrácím velké peníze, takže tady se bohatě vyplatí ono okřídlené „důvěřuj, ale prověřuj“.

Moji dodavatelé neměli s přítomností stavebního dozoru nejmenší problémy, spíše to brali jako plus a doporučovali mi to. Upřímně řečeno, kdyby mě dodavatel od stavebního dozoru zrazoval, asi by to byl jasný signál k jeho opuštění.

Já jsem svůj stavební dozor našel tak, že si on našel mě. Zadával jsem na server aaapoptavka.cz poptávku na výstavbu opěrné zdi a pan Miroslav Jenč mi napsal, že sice nepostaví zeď, ale že by mi mohl nabídnou služby stavebního dozoru. Vyměnili jsme si několik e-mailů, sešli se osobně na schůzce a plácli jsme si. O zkušenostech samozřejmě poreferuji zde na blogu.

Co by měl dělat stavební dozor

Jak už z názvu plyne, kontroluje a dozoruje stavební firmu, jestli dělá vše podle projektu, jestli používá správné materiály a postupy, zkrátka jestli někde nedělají něco, co není úplně správně a může to v budoucnu přinést problémy.

Od mého stavebního dozoru jsem slyšel historku, kdy nechal firmu rozbít zalitý beton, protože mu včas neukázali, jaké železo tam je a jak je udělané. Já osobně bych asi takhle drsný být nedokázal, takže je dobré mít na to někoho, kdo to udělá za vás :). Za sebe pevně doufám, že stavba proběhne bez komplikací a k nějakým vyhroceným situacím nedojde.

Kolik stojí stavební dozor

Setkal jsem se s více přístupy kalkulace ceny, ale vždy to po přepočtu vychází velice zhruba na cca 1000 Kč za jednu návštěvu stavby. Můžete platit za návštěvu, můžete si domluvit měsíční paušál nebo nějakou kombinaci obojího. Výrazně levněji dozor podle mého názoru nepořídíte, protože když se podíváte na hodinovou mzdu odborných profesí a to, kolik času kontrolou staveniště a cestováním dozor stráví, je ta cena odpovídající.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *