Spotřeba a cena vody v domě

Voda je hned po elektřině další položkou, která určuje cenu bydlení a protože plyn nemáme, je vlastně voda a elektřina jediným nákladem na bydlení. Samozřejmě je do nákladů třeba počítat i nějaké ty opravy domu, ale těch by minimálně pár následujících let mělo být minimum.

Kolik nás stojí elektřina už jsem psal a jsem hodně zvědav, jak bude vypadat duben, ve kterém k nám hned po zimě dorazilo léto a topení prakticky nejelo.

Voda je oproti elektřině podstatně nižší položka, která mě příjemně překvapila. Vypadá to, že za vodu zaplatíme méně, než v paneláku. Přisuzuji to tomu, že v paneláku se tuším voda sice měřila v každém bytě, ale nějaká část se rozpočítávala poměrově mezi všechny a na tom jsme asi tratili. Nebo je možné, že pražská voda je dražší než berounská. Není to o moc, v bytě vycházela voda asi na 750 Kč, v domě to podle prvních dvou měsíců vypadá na cca 550 Kč za měsíc.

Protože na zalévání zahrady máme jímku na dešťovku, neměla by ani v létě spotřeba vody nějak zásadně stoupat. Leda by udeřily tropy, jímka vyschla a zahrada se musela zachraňovat vodou z vodovodu. Pro tyto účely musím ještě prověřit tip od souseda – pokud je prý kohout z venku na domě, lze na něj získat nějaký tarif bez stočného, které není úplně zanedbatelné a v případě nutnosti zavlažovat z vodovodu se tak dá ušetřit.

1 komentář u „Spotřeba a cena vody v domě

  1. Zachycování dešťovky mi tento rok hodně pomohlo. Vody ve studni jsem měla velmi málo a skoro mi docházela. Při silných deštích se mi jímka vždycky trochu naplní a pak mám čím zalívat. Mirosep jímka je super. Kdo nemá určitě doporučuji. Ušetří vám spousty peněz pokud nemáte studnu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *