Meloun

Pěstování melounů není žádná věda

Vždycky jsem si myslel, že pěstovat melouny v Čechách je přinejmenším složité a možná i nemožné. Ale realita je jiná – není to žádný problém.

Koncem srpna jsem sekal trávu kolem hromady hlíny, kterou jsem navršil při terénních úpravách a která tam čeká na to, až ji rozvezu po zahradě. Hlína je to poměrně nekvalitní, žádná ornice.

Při sekání mě zaujal zelený míč v barvách melounu a říkám si, kdo nám ho sem přes plot mohl hodit. Jenže při bližším ohledání „míče“ se ukázalo, že nejde o míč, ale o rostlinu a její plod. Že by nám na zahradě jen tak mimoděk vyrostl meloun? Ještě mě napadlo, jestli to nebude nějaká dýně, ale mělo to barvy i vzhled melounu úplně jako v obchodech.

meloun
Meloun na hromadě

Jsou jen dvě možnosti, jak se tam meloun mohl dostat – děti plivaly pecky z terasy na onu hromadu a nebo někdo plival pecky k nám přes plot. Trochu záhadou je, kdy tam pecka mohla zapadnout. Na jaře melouny moc nejíme a když je sezóna melounů, je už podle mě trochu pozdě na jejich sázení. Takže záhada …

Začal jsem tedy googlit něco o pěstování melounu a zjišťoval postupně to, co jsem si myslel – že meloun potřebuje skleník, že potřebuje kvalitní hlínu, hodně zalévat a nejlépe roste na kompostu atd. Náš meloun ty rady zjevně nečetl a vyrostl si jen tak bez skleníku, bez kompostu a bez zalévání :) Samozřejmě, že asi i kvůli tomu nedorostl do velikosti fotbalového míče, ale jen do velkého grepu, ale to nevadí.

Hlavní otázkou bylo, jak se pozná, že je meloun zralý? Google moc nepomohl, protože se ukázalo, že prakticky neexistuje 100% způsob jak poznat zralý meloun. Asi nejlepší je prý poklep a když zní dutě, je hotovo. Rozhodl jsem se tedy použít selský rozum a meloun sklidil, když skončilo léto, tj. když přestaly třicítky a začalo podzimní počasí, což bylo letos v půlce září.

A myslím, že to byla dobrá volba:

Meloun
Meloun

Samozřejmě, že jsem schoval pecky a zkusím je příští rok zasadit. Říkám si, že tyhle pecky už vědí, že to jde i bez skleníku, bez vody a bez kompostu :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *