O kolik je reálně levnější elektřina v roce 2014

Že je letos levnější elektřina ví asi každý, protože tato informace běžela všemi sdělovacími prostředky už loni.  O kolik ale cena reálně klesla?

Media občas zjednodušeně informovala o tom, že klesá cena elektřiny o X procent a lidé tak X procent ušetří. Není to úplně pravda. Elektřina je jenom část celkové faktury, což mi jistě potvrdí každý, kdo fakturu od ČEZu nebo jiné společnosti podrobněji zkoumal. Pokud klesne o 15 % jedna položka a ostatní se nemění, neznamená to, že ušetříme 15 %, to je prostá matematika.

Protože už jsme dostali od ČEZu vyúčtování, které obsahuje i ceny za leden a půlku února, mohl jsem si zaktualizovat svoji tabulku pro výpočet ceny za elektřinu a vypočítat přesnou úsporu.

Tak tedy – zlevňovala se elektřina a klesal i příspěvek na obnovitelné zdroje.  Elektřina klesla o 15 % (nízký i vysoký tarif).  Na modelovém příkladu průměrného měsíce mi vychází, že reálná úspora na faktuře bude okolo 13 %, což je docela slušný. Zjednodušeně řečeno je to zhruba to samé, jako kdyby ceny zůstaly, ale letos jsme nemuseli 1,5 měsíce platit. A to se hodí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *