Blower door test

Dnes děláme v domě Blower door test. No, děláme, dělá ho samozřejmě specializovaná firma.

Cílem testu je zjistit, zda dům těsní jak má a zda nebude někde utíkat drahocenné teplo. Zjednodušeně řečeno se to dělá tak, že se dům uvnitř „nafoukne“ a měří se, jak rychle se tlak uvnitř a venku vyrovná a kudy vzduch utíká. To samé se dá dělat i z podtlakem, kdy naopak dům nasává vzduch z venku.

Wikipedia o Blower door testu říká:

Blower-door test je detekční metoda na zjišťování vzduchotěsnosti obálky budovy a tím i k zjištění energetické náročnosti domu. Při vadách vzduchotěsnosti oken, stěn či střechy totiž dochází k významným únikům tepla a tím i větší náročnosti na vytápění.

Zařízení blower door se sestává z velkoprůměrového ventilátoruzasazeným v rámu s plachtou ve dveřích popř. okně v obvodové stěně, pomocí kterého je vytvořen v budově podtlak i přetlak při tlakovém rozdílu 50 Pa. Tímto měřením lze zjistit, kolik vzduchu proudí netěstnostmi do interiéru. Postup celého měření je standardizovaný.

Bohužel se nemohu testu osobně účastnit, takže mi zbývá podívat se třeba na YouTube, jak takový test vypadá v praxi. S konkrétními výsledky našeho domu se určitě pochlubím tady na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *