Vyjádření archeologů

Jak již víte, stavba se musí oznámit archeologům, což jsem udělal před dvěma týdny. Odpověď mě trochu vyděsila, protože proti stavbě sice nic nemají, ale bude prý nutný základní výzkum odbornou organizací. Potřebují prý dohlížet na sejmutí ornice a po sejmutí udělají archeologický výzkum a teprve po něm se může dál pokračovat ve stavbě.  Pozitivní je aspoň informace, že archeologický výzkum vyvolaný zemními pracemi není hrazen investorem.

Přemýšlím, jestli je ta odpověď standardní šablona a ve skutečnosti se nic prozkoumávat nebude, nebo zda tam opravdu přijde nějaký archeolog a bude se hrabat týden v zemi. S ohledem na to, že všude v okolí probíhá čilý stavební ruch a všichni to museli ze zákona nahlásit, muselo už v okolí proběhnout mnoho průzkumů a mohlo by tedy jít jen o rutinní kontrolu. Jaká bude realita dám určitě vědět.

Protože když se nic nezkomplikuje, mohlo by se koncem května začít kopat, poslal jsem pro jistotu už i Oznámení zahájení stavby. Pokud jsem vše správně pochopil, posílá se tento formulář již konkrétní organizaci (osobě), která ten průzkum bude dělat. Podle lehce nečitelné a nepříliš dobře použitelné mapky najdete tu svoji organizaci a následně si vygooglíte kontakt. Poslal jsem to pouze e-mailem, snad to bude stačit. O dalším vývoji s archeology budu informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *