Stříhání rybízu a angreštu

Letos poprvé budeme muset trochu připravovat zahradu na zimu – v předchozích letech na ní ještě nic moc nerostlo, což jsme ale letos změnili. První sklizené ovoce byl rybíz a angrešt.

Rybíz a angrešt

Na tomto ovoci je nejzajímavější asi to, že angrešt se latinsky jmenuje rybíz (Ribes uva-crispa) a to, co jsme loni koupili jako černý rybíz (Ribes nigr), vypadá dost podobně jako angrešt. Uvidíme, co se z toho vyklube v dalších letech :)

Jak je prořezat

Odpověď není úplně snadná, protože na internetu se najde spousta zasvěcených odpovědí, které si občas protiřečí. Vidím to tedy tak, že dojde na starý dobrý selský rozum a uvidíme :)

Rybíz

Toto není návod, ale spíše kompilace toho, co jsem našel a co podle toho s keři udělám.

  • ve druhém roce (u mě letos) vybereme po sklizni pět nejsilnějších loňských větví a pět letošních  a ostatní u země uřežeme
  • po třech letech by měl mít keř cca pět větví tříletých, pět dvouletých a pět jednoletých a toto se udržuje po celou dobu životu keře. Staré větve se vždy uřežou.  Keř s třiceti větvemi je špatný.
  • nové větve se ještě na jaře zkracují asi o čtvrtinu

Angrešt

  • zdá se, že angrešt je na tom podobně, ideální je mít 10-12 větví a zase rovnoměrně jednoleté, dvouleté a tříleté.
  • ty jednoleté se zkracují v zimě zhruba o třetinu, starší se nestříhají, pokud nejsou vrcholky něčím napadnuté
  • asi se nic nezkazí, když se staré větve vystříhají také po sklizni

Tolik mé amatérské zahradnické okénko :) Snad keře mojí péči přežijí a příští rok na nich něco bude :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *