Stavební povolení

Protože dům bude mít plochu větší než 150 m2, nemohl jsem jít cestou ohlášení stavby, ale musel jsem podat klasickou žádost o stavební povolení. Podvědomě jsem měl z jednání s úřady strach, ale naštěstí se ukázalo, že je to vcelku jednoduchá záležitost. Pochopitelně asi záleží na konkrétním městě a úředníkovi, ale já si v Králově Dvoře nemohu ani v nejmenším stěžovat.

Protože dokumentaci pro stavební povolení jsem měl od profesionála, představovalo podání žádosti v podstatě jen předání dvou kopií dokumentace, žádosti o vydání územního rozhodnutí a žádosti o vydání stavebního povolení. Zároveň jsem ještě musel požádat o povolení na životním prostředí Berouna, kde jsem musel vyplnit např. informace  o ploše domu, kolik m3 ornice při stavbě stáhnu a co s ní udělám (metry jsem odhadl a uvedl její zpětné využití při řešení zahrady). Posledním dokumentem, na který čekám, je vyjádření kanalizací – na to mají v Berouně elektronickou aplikaci, kterou jsem se s menšími zádrhely probil a žádost odeslal. Vyjádření by mělo přijít do 30 dnů, což je zítra, tak jsem zvědav.

Po odevzdání všech dokumentů (kromě těch kanalizací) úřad dokumentaci zkontroloval a asi do 10 dnů přišlo poštou info o zahájení řízení s tím, že veřejné slyšení proběhne 1. 3. 2012. Na něj byly pozváni všichni vlastnící okolních pozemků a sítí. Podle zákona jsem musel info o zahájení řízení s nákresem situace vyvěsit na pozemku. Naštěstí je tam už kaplička pro elektro a plyn, takže jsem to nalepil tam a snad to tam chvilku vydrželo.

Na veřejném projednávání jsem byl podle očekávání sám, takže jsme jen sepsali stručný zápis shrnující jak bude stavba vypadat a co se bude dít. Následně musí info viset 2 týdny na vývěsce a 15 dní bude nabývat právní moci. Začátkem dubna bych tedy měl mít stavební povolení v ruce.

Vím, že většina projektantů nabízí zařízení stavebního povolení za cenu okolo 10 tis. Pokud nemáte vyloženě peněz na rozhazování nebo mimořádně problematický stavební úřad, doporučuji vyřídit si to sám, není to tak strašné, jak se může zdát. Samotný poplatek za podání žádosti je 300 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *