Spodní stavbu bude dělat firma Smestav

Náš dům je trochu atypický v tom, že dřevostavba bude na částečném podsklepení a garáži a toto podsklepení je částečně zahrabané do svahu. Máme v podstatě takové jedno polopodzemní patro. No a tato betonová část je trochu problém, protože dodavatelé dřevostaveb si poradí s běžnou základovou deskou, ale podsklepení je na ně už trochu moc.

Oslovil jsem několik stavebních firem a zarazilo mě, jak obrovský rozptyl v cenách jsou schopné poslat – výjimkou není ani to, že pošlou kalkulaci na dvojnásobek ceny, za kterou to nakonec mám. Mým hlavním požadavkem byla seriózní firma s historií a i když jsem měl už skoro vybráno a podepsáno,  nakonec z dohody sešlo (což se nakonec ukázalo jako dobré, viz dále).

Stalo se to, že jsme si řekli nějaké cenové odhady na základě první verze projektu. Cena vypadala slušně a rozešli jsme se s tím, že po dodání finálního projektu cenu doladíme. Ve finálním projektu se neměnilo nic zásadního, takže mě opravdu šokovalo, když přišla cena vyšší o více než 40 %. Když jsem chtěl ten nárůst nějak vysvětlit  a pokud možno s cenou něco udělat, nedostal jsem již nikdy odpověď. Šlo o větší firmu, takže moje zakázka pro ně asi nebyla životně důležitá, ale přesto mě takové chování překvapilo a naštvalo.

Když tedy vybouchla tato firma, hledali jsme dál a pan Drahoš z Celetu dostal přes další své své známe doporučení na firmu Smestav pana Smetany a tento tip zatím vypadá jako opravdu výborný. Z osobních schůzek s panem Smetanou mám velice dobrý pocit a pevně doufám, že i realita mě v něm utvrdí. Kromě jiného mě například upozornil, že kalkulace od výše zmíněné firmy obsahovala úplně nesmyslnou hydroizolaci, se kterou bych mohl mít problémy. Sympatické je i to, že cena Smestavu je konečná a jak říká pan Smetana – i kdyby na stavbě zjistili, že zapomněli kalkulovat jednu stěnu, je to jejich chyba a já nic navíc platit nebudu.

Co mě na Smestavu vyhovuje:

  • rozumná cena
  • rozumný způsob placení (žádné peníze dopředu)
  • zaměstnávají Čechy
  • mají vlastní techniku
  • velice vstřícné jednání, ze kterého mám pocit, že by namísto smluv stačilo podání ruky a dohoda by platila

I to, že web mají trošku zanedbán proto, že makají na stavbách a na web nemají čas, je mi tak nějak sympatické :)

Tak jen doufám, že to tímto příspěvkem nezakřiknu a nebudu ho muset opravovat. O reálné zkušenosti se samozřejmě podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *