StavoBlog.cz

Sibiřský jilm – reálné zkušenosti

Pokud chcete mít rychle živý plot, narazíte dříve či později na sibiřský jilm, který je prezentován jako nejrychleji rostoucí živý plot nebo dokonce jako kouzelný živý plot. Jak rychle doopravdy roste?

Živý plot jsem sázel 18. 4. 2016 a toto je „reality show“ z jeho růstu. Postupně sem přidávám fotky toho, jak se plot v čase vyvíjí.

Sibiřský jilm – poznámky a zkušenosti

Výsadbu jsem nijak nekomplikoval, vyhloubil jsem rýhu zhruba na hloubku rýče, tu jsem prolil vodou a po 20 až 30 cm zapíchal a zahrnul jilmy. Ihned po výsadbě jsem klacíky zkrátil na cca 10 cm.

Nové pupeny se začaly objevovat zhruba týden po zastřižení a první lístky se ukázaly asi 14 dní po zastřižení.

Jilmy hodně zalévám a snažím se je neustále držet ve vlhku. Zamulčoval jsem je posekanou trávou, aby zem tolik nevysychala a nerostl mi kolem nich plevel.

27. 5. 2016, 40 dní po zasazení – stromečky už vypadají hodně pěkně a pomalu se blíží den, kdy je bude nutné podruhé ostříhat. Podle návodu se to má udělat, když větve dosáhnou délky 20-25 cm.

18. 6. 2016, 2 měsíce po zasazeni – většinu jilmů jsem podruhé ostříhal, konkrétně všechny nové větve delší než cca 20 cm na půlku. Pokud tento střih neuděláte, nebude živý plot hustý.

16. 8. 2016, skoro přesně 4 měsíce od zasazení – jilmy jsou už místy vysoké hodně přes půl metru, ale jsou to tenké jednotlivé větve. Příležitostně stříhám větve, které úplně přerůstají ostatní a z keře trčí. Jilmy také pravidelně hnojím hnojivem, které jsem ke stromečkům dostal – aplikuje se postřikem na listy.

18. 4. 2017, rok po zasazení – keře jsou už vysoké hodně přes půl metru

Exit mobile version