StavoBlog.cz

Převzetí domu

Začátkem prosince jsme od Celetu převzali dům a začali ho dolaďovat k obrazu svému. Celý prosinec je šíleně hektický, protože práce je hodně a chtěli bychom v domě oslavit Vánoce. Dům jsme převzali po šesti měsících a pár dnech od prvního kopnutí do země.

Celet stihl dům dokončit o pár dní dříve než bylo ve smlouvě, ale asi o měsíc později, než plánoval původní, zjevně příliš optimistický, harmonogram. Kdyby byl dům dodělán podle harmonogramu, byla by to paráda a dávno bychom bydleli. Nicméně platí smlouva, harmonogram byl jen pomocný papír a holt se nabralo zpoždění.

Největší problém na domě je pokažená fasáda a to nejenom technicky, ale i barevně. Externí dodavatel Celetu si bohužel špatně přečetl číslo barvy, resp. prohodil dvě poslední číslice, takže z jemně bílého kafe vznikla spíše žlutá. Na slevě za pokaženou barvu jsme se nedohodli, resp. představa o její výši se lišila, takže na jaře celou fasádu předělají. Ve štítě navíc čerstvou fasádu spláchla průtrž mračen, takže ta se bude muset udělat komplet znovu také na jaře. Poslední problém z venku domu je nátěr části palubek na obložení, který se také nějak nepovedl z důvodu špatné barvy nebo dřeva a je dost šmouhatý. S ohledem na to, že dřevěný obklad je prakticky to první a hlavní, co člověk přijíždějící k domu vidí, je to dost nepříjemné a také se to tedy bude na jaře celé předělávat.

Jinak dům nevykazoval žádné zásadní vady, spíš nedodělky a drobnosti, které musí dodavatel odstranit, aby mohl fakturovat zbytek ceny domu. Na opravu fasády jsme si dohodli zádržné, takže úplně poslední platba proběhne až na jaře po opravě fasády. Jinak na dům je samozřejmě záruka, takže když objevíme nějaký problém při používání, bude se opravovat v rámci záruky.

Za první půlku prosince se událo tolik věcí, že o nich budu psát ještě v březnu :) Jsou to ale zkušenosti platné trvale, takže zpětné publikování určitě nevadí.

Exit mobile version